Krönikör
Du vill ha vad? Service och respekt?

(Bilderna har inget med texten att göra)

Med det som nyss hänt i avseende ”Sverige brinner” är det på tiden för vissa myndigheter och politiker att självkritiskt granska sitt bristfälliga agerande. Den som känner sig träffad ber vi ta fram största spegeln som finns att tillgå och ärligt svara hur man själv anser man har betett sig och agerat. Om man är ärlig så kan vissa bara konstatera att man har varit otillräcklig, grovt oaktsam, okunnig, nonchalant, inkompetent och skyldig för ”framkallande av fara för andra” som är straffbart enligt brottsbalk (1962:700) 3 kap. 9 §. Hårda ord? YES! Men för att förhindra en upprepning absolut nödvändigt. Som den katastrofen har behandlats på hemmaplan i Härjedalen är under all kritik!

Det var beklämmande för mig att se kommunalråd Häggkvists bedrövliga ”show and performance” på bl.a. TV och även i text-TV när han bl.a. gnällde på MSB för ”deras fel och bristfälliga agerande”, ett beklämmande och ansvarslöst sätt för en person i denna position att skylla ifrån sig. Att kritisera andra myndigheter när man först borde se om sitt eget hus hjälper eller tjänar ingen, utan duger enbart för att bedöva sitt eget medvetande och förneka sina egna fel och brister.

Frågan är då vad kommunalrådet egentligen har gjort under tiden Sveriges och därmed även Härjedalens skogar gick upp i rök, hektar efter hektar, dag efter dag, vecka efter vecka? När folk evakuerades från sina bostäder och när nöden var som störst. Jo, det tog honom fram till 2018-07-28 (!!!) innan det kom en officiell varning till ”allmänheten” på kommunens hemsida om eld- och grillningsförbud, och detta enbart efter en skriftlig framställan och ett förslag med krav från ”allmänheten”! Dessa fel och brister slutar dock inte med detta. Det blir tyvärr ännu värre!

Härjedalen är bekant som ”turistkommun”. Enligt den senaste rapport jag har från RESURS så hade Härjedalen år 2015 nästan 3 miljoner gästnätter, där besökarna spenderade drygt 1,6 miljarder kronor, som gett nästan 2 000 helårsarbeten. Det är nämn- och beaktansvärda siffror! All tillgänglig information tyder på att dessa siffror sedan år 2015 kraftigt har ökat! Men om någon tror att våra så väl behövliga turister och andra besökare, både svenska och utländska, på något sätt informerades om farorna och speciellt om eld- och grillningsförbudet så har ”någon” fel, så fel som det bara kan bli! Det som följer är vad som betecknas som ”framkallande av fara för annan”, grov oaktsamhet och pliktförsummelse, som är entydiga lagbrott! Var finns sunt förnuft, resolut handlingskraft och förebyggande verksamhet för att undvika eller effektivt bekämpa det som hänt och händer?

Det är som bekant en vanlig och älskad fritids- och semesteraktivitet att göra upp eld i naturen för att koka en kopp kaffe och grilla en läcker köttbit eller en nyss fångad fisk, som dock innebär en stor risk för brand i skog och mark. De flesta besökare läser förmodligen aldrig kommunens hemsida och riskerar därmed att p.g.a. bristande kunskap och information från kommunen hamna bakom lås och bom för ”framkallande av fara för annan” och det vill väl ingen vara del av?

Ytterligare förslag som gjordes till kommunen var att kopiera framtagna varningar riktade till turister, lägga ut dessa på strategiska platser som förr eller senare besöks av alla. Alternativtt vore att framta en mall som intresserade företagare själva kan trycka upp med hjälp av sina datoranläggningar i behövlig upplaga eller sätta upp ett anslag på en väl synlig plats. Det vore samtidigt ett utmärkt sätt att marknadsföra Härjedalen genom att visa att vi seriöst bryr oss om våra gäster, inte bara om deras pengar.

Det vore intressant att höra kommunalråd Häggkvists respons till detta, men obs: tiden rinner iväg! Det behövs handlingskraft, beslutsamhet och snabba reaktioner, men jag betvivlar om han har dessa grundläggande kvalifikationer. Förhoppningsvis gör man inte samma fel en gång till, som man gjort genom att undanhålla befolkningen sådan livsviktig information om t.ex. eldningsförbud, därefter även grillningsförbud utomhus, som är som bekant en av de största orsaker för bränder. Det är helt och hållet och enligt lag myndigheternas skyldighet att se till att befolkningen samt besökare varnas i god tid för faror som uppstått eller kan uppstå. Det borde vara en självklarhet och är dessutom en av kommunalrådets viktigaste uppgift att detta utförs omgående! Detta har man dock bevisligen inte lyckats med, det har ”spikrakt gått i byxan”!

Det är mänskligt att göra fel! Fel och misstag gör vi alla under livets gång. Det viktigaste är att vi inte gör om och lär oss av dessa. Då kan sådant förlåtas. Däremot kan och bör aldrig förlåtas när en myndighetsperson ljuger, bryter mot eller missbrukar lagen, är handfallen, rådlös och inkompetent, använder intriger, är maktfullkomlig och respektlös. Dessa är ”verktyg” som absolut inte bör finnas i ett kommunalråds ”verktygslåda”
.
Jämfört med några av de kunniga, kraftfulla, mycket duktiga, högt ansedda och respekterade kommunalråden vi har haft under mina 40 år i kommunen så är alla negativa händelser som utspelat sig under kommunalråd Häggkvists korta ämbetstid inte alls smickrande. Det är enligt min mening ”high time” att återställa lag och ordning, respekt för de kommunalanställda som dag efter dag gör sitt bästa för att kommunen fungerar samt respekt för kommuninvånarna som genom sina skatter och avgifter betalar för den kommunala verksamheten. Mottot ska vara RESPEKT och SERVICE! 

Bästa herr kommunalråd Häggkvist, det är enligt min mening dags att avgå så att en ny, kompetent, kraftfull, i ledning och management utbildad person kan återställa fred och arbetsro på Medborgarhuset, så att rumsren politik, rättvisa och rättssäkerhet återställs i härliga Härjedalen för allas välbefinnande. Så som man i lagens mening och med all rätt ska kunna förvänta sig!

Medborgare, kommuninvånare och skattebetalare i 40 år, Horst Kuehne

All makt utgår ifrån folket?

Måndagen den 18 juni var jag åter igen på ett fullmäktigesammanträde, som denna gång hölls i Hede. Det var tyvärr inte vad man vanligtvis betecknar som en ”dans på rosor”. TVÄRT OM! Det är upprörande att se och tvingas uppleva hur ouppfostrade, nonchalanta och maktfullkomliga vissa av våra ca 40 ”folkvalda” politiker uppför sig, utan minsta skam i kroppen. Många sitter bara där under 4-5 timmar, med kaffekoppen framför sig, men utan att yttra ett enda ord. Man tappar hakan och blir bestört över hur fruktansvärt och skamlöst vissa ljuger fullmäktigeledamöterna och de närvarande besökare rakt upp i ansiktet, och det utan att rodna. Vissa ljuger så att takbjälklaget på huset och 150 år gamla tallar böjer sig! Det är tur att ”Pinocchio” bara är en saga, annars skulle vissa av dessa politiker (och tjänstemän) gå omkring och skrämma barnen till döds med sina 1 meter långa näsor.

Så som vissa politiker beter sig och agerar gentemot invånarna är under all kritik. Dessa tycks bara vara ”kanonfoder” och ”skattekällor” och viktiga endast var fjärde år, VALÅR! Vissa ”folkvalda” har totalt glömt, eller aldrig varit medvetna om, att ”all makt utgår från folket”!

Men för att vara ärlig, det finns också de som tar sitt ämbete och sina positioner på fullt ansvar och beter sig klanderfritt och statsmannamässigt, och dessa var en fröjd att kunna se ”in action”! För dessa lyfter jag på hatten, bugar och tackar från hela mitt hjärta. TACK för att ni finns!

Hoppas bara att folk gör slag i saken och noga kontrollerar vem de röstar för den 9 september! En bra ”lögndetektor” och ett bra sätt att börja med torde vara att fler invånare går på sådana fullmäktigemöten, där skulle ni som är den verkliga ”makten” se era ”folkvalda” osminkade, hur de beter sig, hur de agerar och vad de säger, om något alls. Det finns inget bättre sätt att lära sig hur man skiljer leksakspolitiker från ärliga och duktiga politiker.

Till min stora besvikelse och bestörtning såg jag inte en enda journalist på detta sammanträde, i alla fall ingen jag känner. Är sådant kanske inte intressant? Ursäkta, jag har glömt att det pågår ett fotboll-VM just nu, som man kan fylla hyllmeter och sida efter sida med. Men var i fridens namn fanns Hedeborna? Upp till kamp, din röst den 9 september avgör hur härliga Härjedalen styrs de kommande åren! Så som det har varit den senaste tiden kan och får det helt enkelt inte fortsätta! Men - vi får vad vi gör oss förtjänta av!

När du ser någon med en lååång näsa, tänk på att det kan vara en politiker som ljuger för att få din röst!

Trots allt elände - oj vad goda dessa absolut fantastiska kanelbullar var som bjöds på vid kafferasten! Alltid nåt – eller hur?

TREVLIG SOMMAR TILL ALLA MINA VÄNNER OCH FIENDER!

En promenad nerför minnenas allé

Kom att tänka på när man skulle provlyssna på skivor back in the day. Det var ett företag man fick planera in då det var framförallt inne i stan som denna möjlighet gavs. Då fick man ta bussen in för att gå på Guntans, Skivhörnan och Wallentins. Inne i butikerna öppnade sig himmelriket.

Guntans hade mest hårdrock, till och med importerade plattor från USA. Skivhörnan var de med flest skivor. Inne i butikerna så kunde man lyssna på de plattorna de hade inne för tillfället. Man tog bara med sig den till disken så fanns där ett par skivspelare med hörlurar inkopplade, så fick man lyssna ungefär 20-30 sekunder per låt innan personalen bakom disken bytte låt. Var de upptagna i kassan så fick man lyssna lite längre på just den låten. Var hörlurarna upptagna så kunde de spela upp plattan i högtalarsystemet. Minns en gång när just det skedde. Jag och Leif Härjegård ville lyssna på Wasp singel Animal (Fuck like a beast). Vi trodde att vi skulle få lyssna i hörlurar men de spelade den istället ut i högtalarsystemet. Då var det två tolvåriga Hede pojkar som blev illröda i ansiktet när refrängen skreks ut genom högtalarna i butiken...

Lunch skulle man ju också äta. Några gånger blev det mat på Huvva Hamburgeri men oftast åt man pizza på Domusrestaurangen för då kunde man åka rulltrappa också. Vid tillfället, den enda i länet.

Man tillbringade dagen med att i stort sett ströva mellan de olika skivbutikerna och oftast så köpte vi något, om så bara en liten knapp att ha på jackan. En gång när vi kom in i Guntans för sjunde (!) gången den dagen applåderade killen bakom disken när vi återigen stegade in i butiken. Snacka om bra kunder!

Fanns ju några butiker med skivor hemma i Härjedalen också. Bengt Bengtssons Elaffären i Hede, Svegs Musik och Cedermarks. Bengt hade fingerspitzengefühl och visste ungefär vad vi ungdomar ville ha. Minns när Iron Maiden skulle släppa Powerslave och vi sprang och frågade honom varenda rast om skivan hade kommit. Tog ju några dagar extra innan plattorna nådde de djupa skogarna i Härjedalen.
Så kom då dagen då plattan hade kommit och vi stannade för vi ville såklart snabblyssna lite på den. Gissa om vi kom tillbaka ganska mycket försenade från våran 10 i 10 rast. Kom tyvärr inte ihåg vad vi angav som orsak till vår sena ankomst. Tror dock inte vi var riktigt sanningsenliga...

Ett tips till alla er som gillar rockabilly. John Lindberg trio, från byn Järbo som ligger strax utanför Sandviken; https://www.youtube.com/watch?v=VCBvQXoqRY0

Snart är det sommarsemester ....

Tänk att det är lika varje år – det här med semester. Man ska hinna med allt man inte hunnit med under vintern, den senaste sommaren, den förra vintern och sommaren innan det. VARJE ÅR! Hur sjutton ska man hinna det liksom? Ha en fantastisk trädgård, bada, åka på semester till storstan eller till landet, sola och måla huset - som är en klassiker. Men vad gör man om det regnar hela sommaren då? Tja... då kan man ju alltid låta bli att göra allt det där som man skulle ha hunnit med de senaste åren, så man har något att göra de kommande. Eller...

Ta husvagnen, alternativt bara bilen, packa en massa badbollar, termosar med kaffe, kylväskor med 80 mackor med soltorkad skinka och surkål på, 8 liter mjölk, ett gäng äpplen och sen draga åstad efter vägarna. Helst de vägar med så mycket trafik som möjligt. Varför? Jo bara för att man kan och att man inte har ett dugg bråttom – till skillnad mot alla andra som skall ta till vara på varenda liten solglimt
som dyker upp, hinna med att åka 100 mil på 7 timmar för att gamla farmor inte ska behöva vänta med maten. Det är mycket uppfriskande.

Man tar det extremt lugnt på vägen, 70 max och aldrig mer än strax under den tillåtna hastigheten, passar på att sakta in då och då för att kolla in omgivningarna. Man funderar på vilken rastplats som passar bäst och saktar in och blinkar vid varje för att sen ångra sig och fortsätta till nästa. Man blir så pigg av alla tutanden från andra bilar när man gör så, från de där som ska till farmor ni vet. Ibland stannar man efter vägkanten, går ut och sträcker på sig, slår en drill eller bara stirrar på skogen i största allmänhet. Vägkant och vägkant förresten, det finns inte så många vägkanter efter E4:an, men i alla fall.

Mitt på dagen, eller vid pass 15.00 stannar man på en mack, helst lite snett sådär så att man tar upp tre parkeringsplatser, går in och tittar på matalternativen och vägrar bestämma sig för om man ska ha korv, sallad, eller bara en glass. När man väl ska betala har man ingen aning om hur betalkortet ska användas – med chip eller dras. När man står där så kan man passa på att njuta av den ökade värmen från alla som har bråttom till farmor, eller som bara ska ta en paus i husmålandet mellan skurarna. Man vänder sig om, ler godmodigt och säger på bruten tyska: ”Dänk på blodtrücken jaa?” Mycket mysigt.

Så gör man lika på den enda rastplatsen som finns på mil efter europaväg 4. Vinglar in med husvagnen, parkerar mitt på och ockuperar den största och finaste bänken, fram med alla mackor, termosar, äpplen och badbollar. Givetvis ska man ha en duk också. Så skålar man med alla som stannar till för en kisspaus, matrast eller en rök. Man ska vara trevlig turister emellan. De andra turisterna glor så ögonen ploppar ur när man sitter kvar och myser fastän det spöregnar och åskan mullrar ett par kilometer därifrån. Då frågar man med hög röst: ”Villen sisch ha ein koppen?”

Ett annat nöje på semstern är att åka ut och ta kort på vartenda trafikdödat djur efter vägkanten och ropa: ”Exååtisch” applådera lite entusiastiskt och göra tummen upp åt de andra bilisterna som varit tvungen att stanna på grund av varningstriangeln man satt ut – för säkerhets skull. Det bästa av allt är nog ändå att åka så nära mitten som möjlig, försöka missa alla vattenpölar och på grund av att man anstränger sig så in i vassen, så hittar man på de alla. Det skvätter så trevligt på de bakomvarande bilarna så. Tänk vad glada de ska bli när de får bilen tvättad alldeles gratis på semestern – då kan de ju bocka av en sak på ”att-göra-listan” i alla fall. Och om de tror att
de kan köra om en när det blir tvåfiligt så tror de fel, för det finns alltid nån som är långsammare i trafiken. Sen undrar man varför man har så många hatbrev i brevlådan när man kommer hem. Mysko!

Men nu tror jag att jag blandade i hop det lite, så gör ju aldrig jag, varken det ena eller det andra och det skulle lika gärna kunnat vara gamla farmor själv som var ute på vägarna och snäser med vass ursvensk stämma. Jag förtydligar för att ingen ska tro att jag har några som helst fördomar. Jag sitter på min altan jag, hela somrarna och dricker hemgjord lemonad, läser deckare, strosar omkring i trädgården när solen skiner, åker och handlar på morgonen innan det blir för mycket folk och bara njuter av tillvaron... eller nå´t... och hela tiden är det dessutom det bästa vädret: Äkta Svensk Sommar! Ta det lugnt och ”krama varann i trafiken”

Om jag inte vet vad jag vill hur tar jag reda på det?


Vet inte riktigt vad jag vill uppnå med mitt "äventyrande" eller med livet för den delen. Någon form av sinnesro antar jag. Att jag levt efter mina egna värderingar och inte vad som förväntas av mig. En del kan tycka att jag slösar tid med denna livsstil och istället borde satsa på en karriär eller studera. Vilket är riktigt men om man inte har en klar målbild vad man vill åstadkomma med sina studier är det ju rätt poänglöst i mitt tycke. Det spelar ingen roll hur många hästkrafter du har i båten om du inte vet vart hamnen ligger. Med det sagt är ju frågan: om jag inte vet vad jag vill hur tar jag reda på det? 

En tuff men väldigt viktig fråga med ett väldigt simpelt svar. Du hittar dig själv genom att göra det du tycker om och omge dig själv med rätt personer. De flesta av oss är rädd för att testa nya saker av rädslan att misslyckas. Att se svag ut inför andra och skämma ut oss. I vårat samhälle anses misslyckanden och motgångar som något negativt när det i själva verket är svårigheterna som tar oss till nästa nivå! Tycker att gymmet är en fantastisk metafor för detta "om du inte utmanar kroppen kommer den inte att utvecklas" Det är inte förrän jag bränner mig på spisplattan som jag förstår varför det är en dum idé oavsett hur många gånger jag blir tillsagd. Det är inte förrän jag åker fast för snatteri som jag förstår varför det är en dålig väg att gå i livet. Misslyckanden är erfarenheter, en kompass som pekar på ens brister, den svaga länken i kedjan.

Jag har en hel del brister: Jag är värdelös på bollsporter i alla dess former, kan inte förhandla, åker många gånger runt med stökig bil, har en hemsk sångröst, är under inga som helst omständigheter händig, fungerar inte utan 9 timmars sömn och är den sämsta dansaren norr om ekvatorn. Jag har även en del kvalitéer: Jag är kreativ, omhändertagande, bra lagspelare, har en god arbetsmoral, en stadig fotograf, charmig, ser bra ut, trevlig, en stark och kapabel fysik, pålitlig och rätt störd i huvudet (på ett bra sätt). Ingen av dessa egenskaper, goda som dåliga är medfödda utan inlärda!

Att jag är en dålig fotbollspelare är för att jag inte har intresse för sporten. Inte för att jag är för lång. Att jag kan ha stökig bil beror inte på tidsbrist utan för att jag valt att prioritera annat. Att jag lever men en stark fysik är för att jag klivit upp och tränat den varje morgon. Inte på grund av genetiska förutsättningar. Men även om jag uppnått en del saker i mitt liv och har kommit en lång väg går jag inte runt och skryter om mina små framgångar. Jag drivs inte av omvärldens applåder eller uppmärksamhet. Då den aldrig fanns där för mig i min mörkare del av livet. Jag går häller inte och gräver ner mig i skam för att jag är dålig på motorer eller har en kass takt känsla. Samhället kommer ändå ha sin uppfattning om vad du är och inte är men jag är själv ansvarig vems åsikter och "sanning" jag accepterar.

I våran by vill vi gärna framstå som felfria och osårbara. En fasad vi bygger upp för att dölja vår osäkerhet och skydda vårat ego. Vilket får oss att tro att vi är ensamma om motgångar och misstag. Jag har begått en hel del misstag och dåliga handlingar baserat på rädslor, brist på självrespekt osv.  Jag skäms inte över det och ångrar ingenting då jag formats av alla prövningar och lärt mig av mina snedsteg. När jag faller väljer jag att falla framlänges, varje steg bakåt har följts upp med tre framåt. Varje gång jag brottats med ett mål eller går igenom en tuff period ser jag det som ett tillfälle att växa snarare en chans att sjukskriva mig. Livet är en tävling men inte mot omvärlden utan mot dig själv, mot din lata och patetiska personlighet. Vi är ju alla unika varför i helvete slösa bort det för vara "normal"?