Handelsbankens kontor slås ihop i Härjedalen


Under hösten 2020 meddelade Handelsbanken i Sverige att runt 180 kontor kommer att stängas ner under kommande 2 år. Detta innebär att runt 1000 personer som är anställd inom banken kommer att bli drabbade.


I Härjedalen finns just nu två kontor kvar; ett i Sveg och ett i Hede. I veckan meddelade Handelsbanken att kontoret i Hede inte få vara kvar. Det slås ihop med Sveg, som är centralort i Härjedalen. Något som för många kan kännas lite knepigt. Dels för att placeringen i Hede är mer i mitten av landskapet och kommunen och dels för att i Sveg finns ju redan ett Swedbank-kontor.


Beskedet nådde kontoret i Hede i veckan. Jag passade på att pratat med Mattias Sundt, kontorchef i Hede som berättar att det är på grund av en omstrukturering av hela Handelsbanken som man väljer att stänga vissa kontor. Detta för att spara in pengar på lokalkostnader och kunna satsa på det som efterfrågas allt mer: de tekniska lösningarna.

På kontoret i Hede jobbar idag tre personer: Mattias Sundt som är kontorschef, Ingela Olsson och Marlene Amundsson. Mattias som har hand om företagskunder och Ingela som har hand om privata kunder, kommer att följa med i flytten ner till det befintliga kontoret i Sveg. Marlene kommer att stötta upp på kontoret som finns i Östersund. Det är ju positivt att ingen av "våra" kommer att behöva sägas upp. Så vi som är kunder kommer att träffa välbekanta ansikten på vårt bankkontor, fast de ligger på annan ort, vilket kan kännas tryggt. Mattias betonar i vårt samtal att centrala och västra delen av kommunen kommer fortsätta vara en viktig marknad för dem. Det är här vi har tillväxten och inflyttningen i kommunen. Det är ingen skillnad för att kontorslokalen flyttas.

-Vi kommer att ha möjlighet att ha fysiska möten runt om i kommunen, och redan idag sköts den mesta kommunikationen via telefon- eller videomöten. Ny tider och ny teknik skapar nya arbetssätt, säger Mattias Sundt.


Mattias berättar att de har under senaste dagarna ringt runt till olika kunder i mån av tid, men även så har ett brev skickats ut till kunderna som har Handelsbanken i Hede, med information och besked. De flesta har tagit beskedet bra, men en vanlig reaktion de har fått höra från kunderna i område är att det vore bättre om kontoret låg i den centrala orten istället för centralorten. Centralorten ligger ocentralt.


Att beskedet om att stänga kontoret i Hede kommer just nu, känns lite olyckligt när det annars är en sån positiv anda i Hede och Sonfjällsbygden. Husen säljs fort, priserna har ökat, företag utvecklar, nyetableringar på gång, seniorboende utreds, skolan står inför en större ombyggnation och biblioteket får antagligen nya lokaler bland annat. Det satsas helt enkelt!


-Det här var mycket tråkigt besked! säger Staffan Grubb som är kassör i Hede Företagargrupp. Placeringen av Handelsbanken i Hede, mitt i kommunen har gjort att det är tillgängligt på överkomligt avstånd för alla. Vi kan ju alla märka av den utveckling som är både i västra och mittersta delarna i Härjedalen där det byggs och utvecklingen är enorm.

-Om de lagt ned i Sveg hade folk bytt bank där. I Hede finns de ju ingen bank kvar att byta till. De har alltså tänkt taktiskt eller fegat beroende på hur man ser det, säger Staffan.


Hede Företagargrupps ordförande Olivia Söderlund, passade även på att ha ett samtal med länschefen för Handelsbanken Hans Albert Lindgren som berättade att urvalsprocessen inte har varit enkel på nån plats i Sverige när så pass många kontor ska stängas. I grund och botten har det med utveckling och efterfrågan på olika nya digitala tjänster inom Handelsbanken, men även tillgängligheten digitalt. Man märker även hos banken av en liten coronaeffekt, då många som inte tidigare haft bankid, nu har skaffat det för bland annat tidsbokning av test och vaccin. Man har då börjat använda även bankens tjänster på samma gång. På frågan varför det var just Hede som fick stryka på foten svarade Hans Albert att det var kundunderlaget som styrde främst, trots att han höll med om att utvecklingen är störst i motsatta delen av kommunen.


Redan 5 juli kommer kontoret att stängas i Hede, så behöver ni ha hjälp med internetbank, swish eller bankid till exempel är det hög tid att göra slag i saken nu! hälsar Mattias, Ingela och Marlene.


Hede info passar på att tacka Mattias, Ingela och Marlene för tiden på kontoret i Hede. Vi kommer att sakna vårt bankkontor! Men vi ses på era nya arbetsplatser! Lycka till!!


Text: Hedeinfo

Bild: Hedeinfo

TIDIGARE

INLÄGG