Vanja om "Teknikprogrammet med inriktning design"


Vanja Kant, går andra året av 4 år på gymnasiet i Sollefteå. Hon berättar att hon alltid tänkt att hon skulle gå natur, men när gymnasievalet närmade sig så var det inte lika självklart. Hon berättar att man fick mycket information om alla olika linjer och hon tyckte att det var många som var intressanta, så valet blev svårt.


Det som Vanja var säker på var att hon ville gå skidgymnasiet och tillslut valde hon att söka teknikprogrammet. Det bestämde hon bara några dagar innan ansökningen skulle skickas in.

Hon valde att söka teknik främst för att hon ville ha en bred utbildning samtidigt som hon ville ha det estetiska, som hon nu får på inriktningen design. Utbildningen är högskoleförberedande och Vanja vill gärna läsa vidare i framtiden. För att kombinera både sina talanger inom skidåkning och utbildningen så var det enda alternativet i Sverige Sollefteå. Hon visste redan att Sollefteå hade ett jättebra skidgymnasium, då hon känner till flera som har gått där tidigare.


Vanja hade varit och besökt skolan tidigare, så hon visste vad hon gav sig in på och det kändes bra. Men vid skolstarten i ettan var hon såklart lite nervös och kände ingen där, men det gick riktigt bra och ganska direkt lärde hon känna några i klassen. Klassen är ganska stor så hon är bara nära vän med vissa av dem. Överlag så tycker hon att det är en bra klass, men det är ändå många som är "steriotypiska teknikare". Bästa vännen går dock inte teknik, utan dom har bara skidgymnasiet som gemensamt.

Vanja bor ensam inneboende, på en bottenvåning hos en jättetrevlig dam och trivs jättebra! Det kändes bra för både Vanja och hennes föräldrar att det skulle finnas någon i närheten om det skulle behövas. Hennes bottenvåning har egen ingång, toalett och kök så det känns som en egen lägenhet. Det bästa med att flytta hemifrån är att man har sitt eget ställe med sina egna saker, tycker Vanja. Det sämsta är att det är långt hem, ca 30 mil hem till Hede. För att ta sig hem måste hon åka buss till Östersund och där måste någon hämta henne, vilket är 15 mil, för det går ingen buss vidare då. Det är krångligt, särskilt eftersom hon har mycket saker med sig, inte bara tandborsten utan träningskläder, pjäxor och skidor. Det här gör att hon känner att hon inte kan komma hem när hon vill.


Vanja känner sig mycket nöjd med sitt val av gymnasieprogram och känner att hon kommer att kunna göra det hon vill i framtiden med den här utbildningen i bagaget.


Till de som ska söka nu tipsar Vanja om att först och främst lära sig om de olika linjerna, så man vet vad man har att välja mellan och därefter se vilken linje som man tycker är mest intressant. Se även till att man har de meritpoängen som krävs för att komma in. Om du har svårt att välja så ta den linje som har de huvudämnena som du har lätt för/gillar.

TIDIGARE

INLÄGG