Vi väljer Sonfjällsbygden: "steget är inte så stort"


Jag har pratat med Anna och Niklas Svenberg som har flyttat till Härjedalen från Hallstahammar tillsammans med barnen Wilmer 15 år och Hjalmar 12 år. Vi börjar med att hälsa hela familjen varmt välkommen till Härjedalen och grattis till ett bra beslut: nämligen att göra en fjällflytt!

Anna berättar att hon är uppvuxen med fjällstuga vid Skärsjövålens fritidsområden, en plats om alltid känts som ”att komma hem” till. De spenderade även mycket tid i Björnrike och Vemdalen, framförallt för skidåkning. Anna och Niklas har i många år drömt om att få ha ”nått eget” i fjällen och när livet medgav detta var de inte sena med att slå till på att skaffa en egen fjällstuga i Skärsjövålen. Att ha en plats dit de kunde komma för återhämtning i form av skidåkning, fiske och vandring samt att njuta av naturen och lugnet i fjällvärlden. Valet av plats var självklar med tanke på att vi redan hade en stark anknytning till Sonfjällsbygden.


-Vi kände efter varje vistelse i Sonfjällsbygden att vi aldrig ville åka hem och började leka med tanken hur det skulle vara att bo här, berättar Anna. Plötsligt dök en jobbannon upp, och Anna kände att det här var ett jobb som skulle passa henne som handen i handsken. Hon kunde inte låta bli att söka. En dag blev hon uppringd av den som skulle bli hennes framtida arbetsgivare och plötsligt var karusellen igång, förklarar hon. Husförsäljning, husletande och flyttlass som skulle bokas. I juni 2020 landade familjen i sitt nya hem, i Vemdalen.


-Det bästa med att bo här är närheten till naturen och fjällvärlden, tycker familjen Svenberg.

När jag frågar Anna vad som är den största skillnaden med att bo här, motför i Hallstahammar så beskriver hon att skillnaden mellan vardag och helg inte är lika stor. Man kan enkelt ta på sig skidorna och åka ut i skidspåret efter jobbet. Allt finns precis utanför husknuten. Barnen är mer aktiva på sin fritid och rör sig mycket mer.


Till alla andra som har tänkt tanken att kanske prova flytta hit, vad skulle du vilja hälsa till dem? undra jag.

-Att steget att flytta hit, inte alls är så stort som man från början tänker! Vi upplever att vi egentligen träffar våra släktingar och familjer mer nu, när vi bor längre ifrån. Det blir mer kvalitetstid och många kommer och hälsar på oss! Vi tillbringar nog mer tid ihop nu, än vi gjorde när vi bodde i Hallstahammar, och vardagen tuffade på där.


Anna hoppas att deras resa ska inspirera andra till att våga ta steget. För hur det än är så kan man ju alltid flytta tillbaka igen, om det inte skulle bli som man hade föreställt sig. Anna har startat ett instagramkonto som heter "vidrartillfjällen" och vill genom detta konto inspirera andra till att göra detta. För det här, är det bästa som de har gjort, förklarar hon vidare.


Anna arbetar nu inom HR på Härjedalens Kommun och var tidigare enhetschef för bemanningsenheten i Hallstahammars kommun. Niklas arbetar som besiktningsingenjör och kunde fortsätta hos samma arbetsgivare även efter flytten!


Text och bild: Hedeinfo


TIDIGARE

INLÄGG