top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Bert Ivan är både naturbevakare och fjällräddare

Skriven av Ann Sandin-Lindgren 31 januari 2019

Bert Ivan Mattsson bor i huset som ligger bredvid Storsjös gamla förskola, mitt emot Handlarn. I det huset föddes byns stora konstnär Bengt Lindström.


Bert är född i Hede i Härjedalen och jobbar idag som naturbevakare på Länsstyrelsen.


Han utbildade sig i 35-årsåldern till skogstekniker/skogvaktare på högskolan i Bispgården i Jämtland. – Som skogstekniker förvaltar man skogen åt skogsbolagen, berättar Bert. Man planlägger och gör allt inom skogen


Han jobbade först som planerare åt Bergvik Skog (Stora Skog) och fick sedan jobb på SCA som äger stora delar av skogen runt Storsjö. När han träffade Marlene Åslund så flyttade han 1993 till byn och jobbade på SCA med nyindelning och naturvård men även med rovdjursinventering åt Länsstyrelsen.


År 2000 blev han erbjuden av Länsstyrelsen att börja jobba heltid som naturbevakare.

Bert är kollega med Lars Liljemark men de har olika geografiska områden. – Lars jobbar västerut mot norska gränsen och jag jobbar härifrån mot Lunndörrsfjällen och Oviksfjällen.


Som naturbevakare sköter man om alla fjälleder och fjällreservat och har bevakning och tillsyn för både fiske och jakt.


Under intervjun plingar det till i Berts mobil och han får kolla om det är ett larm. Bert är engagerad i fjällräddningen. I byn är man fyra och i Ljungdalen är man åtta som är frivilliga fjällräddare och får larm om det händer något. Nu var det inget särskilt men de senaste dagarna har det varit tre larm.
För någon vecka sedan fick Bert tillsammans med Marlene hjälpa två vandrare vid Lunndörrspasset som inte kunde ta sig tillbaka över strömmande vatten på grund av de höga vattenflödena som hade blivit efter allt regn. – Jag hittade ett ställe där ån var smalare och så drog jag fram en stock och slängde över ett rep som de kunde linda runt ett träd och kasta tillbaka. Då kunde de hålla sig i repet när de gick över.Bert tycker att det har blivit mer att göra som fjällräddare när antal turister i fjällvärlden ökat. I vintras hade man ett 10-tal larm. Som fjällräddare går man många kurser i framförallt sjukvård som arrangeras av Polisen och man har regelbundna övningar varje år.


När Bert i sitt jobb som naturbevakare jobbar med björn så brukar han ibland ta med sig sina hundar. Han har fyra stycken. – Ibland måste vi jaga bort s.k. problembjörnar som tagit sig in i byarna som går i soptunnor och skrämmer folk.


Inventeringen av björnspillning 2015 visade att man hade 900 björnar i Jämtlands län. – På 80-talet sköts det 5 björnar i länet men nu skjuter vi 70 varje år. På skyddsjakten på våren sköts det ytterligare 20 björnar. Så det har ökar mycket mot förr.


Bert och hans kollegor inventerar även beståndet av järv och lo för att bl.a. kunna räkna ut rovdjursersättningen till samebyarna. Man räknar familjegrupperna av lodjur genom spår i snön och letar efter lyor med järv. I år har man lokaliserat 32 lyor.


Numera är inte rovdjursbeståndet så hotat som det var förr. Det är även gott om örn och falk. – Det är väl fjällräven som varit mest sårbar, tycker jag. Men i år har man konstaterat att det finns runt 15 kullar hittills och det är ju roligt, menar Bert.


Bert tycker att Lunndörrspasset och Storådörren är underskattade områden när det gäller bra vandringsleder i Härjedalen/Jämtland. Han berättar i programmet om olika vandringsleder som man kan gå.


Bra skor och bra med kläder, rekommenderar Bert att man måste ta med sig om man ska vandra i fjällen. – Vädret växlar fort. I förra veckan snöade det vid Sylarna. Glöm inte ta med mat, myggmedel och skavsårsplåster!


När Bert har semester sysslar han helst med snickeri på något av sina hus i Storsjö, Hede och Särvsjön. – Här i Storsjö är det lugnt och fritt. Vi far och tränar med hundarna som vi vill. Numera tittar jag även på fåglar eftersom vi har många runt huset där vi bor. Ett intresse som kommit de senaste åren sedan jag kom till Storsjö.

Fler bilder hittar du på länken högst upp. 

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page