top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Björn dödad i Långå

Skriven av Rosita Persson 4 maj 2015
Vid 10-tiden på tisdagen den 28 april såg Birgitta Lindh, Långå att det fattades får i hagen. -Det var min avelsbagge och mitt bästa lamm. Hon var så tam och hade så fin ull berättar Birgitta när jag pratade med henne i telefon. Björnen hade även rivit sönder hennes kompost. Birgitta och sambon Fredrik Andersson ringde Polisen och Länsstyrelsen som gav dem klartecken att skjuta om den dök upp igen (paragraf 28). 

Länsstyrelsen kunde inte komma förrän dagen därpå så paret täckte de döda fåren med presenning. Redan på kvällskvisten vid halv 10 hörde de hundarna skälla och Fredrik stod beredd. De såg när Björnen klättrade över elstängslet utan att blinka. De hörde även hur det prasslade i presenningen. Fredrik sköt ett varningsskott utan reaktion och sen ett skott till som dödade björnen. En stor hane. Birgitta känner sig kränkt och det hela kändes som ett inbrott berättar hon. Man vill kunna skydda sina djur. Skönt att det var över på en dag avslutar Birgitta. Det var troligtvis samma björn som sågs av personalen i vinkraftsparken i Långå.

"Vid användning av 28 § jaktförordningen gäller att: Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret. Rovdjur som avses i första stycket (björn, varg, järv eller lo) får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret" 

Commentaires


bottom of page