top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Du är väl folkbokförd i Härjedalens kommun?


Hösten är här, och nu börjar snart vardagen infinna sig för oss alla. Kanske har man under sommaren tagit steget att flytta. Flytta hit, flytta hem eller bestämt sig för att man ska vara i Härjedalen permanent. Kanske är det inte det första man tänker på, att man ska vara folkbokförd på rätt ort, alltså där du bor och verkar. Men det är otroligt viktigt för en kommun som Härjedalen.

I Sverige fungerar folkbokföringsreglerna som så att där man är skriven den

1 november är viktig, för det är till den kommunen som man betala skatt kommande år. För Härjedalens kommuns del så är detta system ofördelaktigt då mycket av inflyttningen sker efter den 1 november, främst av de som jobbar säsong inom turistnäringen. Därför är det viktigt att vi hjälps åt att påminna och tipsa varandra om att skriva sig här.

​Varje skattebetalare är otroligt viktig för Härjedalens kommun för kommande års budget. Det påverkar mer än du någonsin kan ana.

Är du inte skriven här ännu, eller vet du någon som är på väg att flytta hit?

Berätta vikten för dem varför det är viktigt att skriva sig här före 1/11.

Läs mer eller gör ändringen direkt:


Följande info finns på skatteverket.se:

Att vara folkbokförd

Många av dina rättigheter och skyldigheter är beroende av att du är folkbokförd och var du är folkbokförd, till exempel rätten till bostadsbidrag, var du ska betala din skatt och rösta.

Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige.

Folkbokföring inför valet Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Det är därför viktigt att du är rätt folkbokförd så att du får rösta i rätt kommun, region och valdistrikt.


Olagligt att medvetet göra fel De flesta i Sverige är folkbokförda på rätt adress. Men att vara felaktigt folkbokförd är olagligt. Den som medvetet låter bli att göra en flyttanmälan eller anmäler felaktiga eller ofullständiga uppgifter till Skatteverket begår ett brott. Ett rent misstag är inte ett brott, men ibland behövs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett folkbokföringsbrott eller inte. Skatteverket är skyldigt att anmäla ett misstänkt folkbokföringsbrott. Andra myndigheter och privatpersoner kan också göra en brottsanmälan till polis. Den som blir dömd för folkbokföringsbrott kan få böter eller fängelse i upp till två år. Rätt folkbokföring är viktigt för att hela samhället ska fungera. Därför förstärktes bestämmelsen om att du ska vara folkbokförd där du bor genom en lagändring år 2018. Folkbokföringsbrottet infördes för att betona hur allvarligt det är att medvetet göra fel.​


Vänta inte in i det sista, utan varför inte skicka in adressändringen redan idag!

​Det ger mer till oss alla i Härjedalen!

Tillsammans gör vi skillnad!

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page