top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

En Gästrike i Sonfjällsbygden

Skriven av Fredrik Sundberg 29 januari 2019

Jag heter Fredrik Sundberg och bor i Järbo i Gästrikland. Här kommer en historia om min koppling till Sonfjällsbygden.

Det var på 50-talet och den så kallade ”Norrmalmsregleringen” pågick och man sökte arbetskraft från hela landet. Det var där som min morfar arbetade tillsammans med två bröder från Hede. Sven och Åke Andersson följde ibland med morfar till Järbo och hälsade på och morfar och mormor besökte även Hede vid ett flertal tillfällen och fick nya bekanta där. Många fisketurer och fjällvandringar blev det genom åren. Morfar och mormor köpte senare en tomt i Hede och det gjorde även mormors syster och svåger. Där byggde de under 60-talet varsin stuga på tomterna.

Idag har stugorna haft generationsskiften och jag tillsammans med min bror och våra föräldrar äger vår stuga tillsammans. Jag och min bror har fiske som intresse, mestadels flugfiske och vi har sedan några år tillbaka tillsammans med fiskande vänner årligen åkt till Hede för att fiska. Första året irrade vi mest omkring och levde på korv med bröd. Idag är vi mer organiserade med en del planering både vad det gäller mat och fiskeplatser. Vi har hittat våra favoritplatser och numer har vi "riktig" lagad mat på menyn. Vi tillbringar en del tid i Hede utöver fisket också, stugan håller på att rustas upp lite sakta och en luftvärmepump kommer att installeras. Idag har vi morfars arbetskamrat som sköter om stugan åt oss och slår på värmen när vi ska upp.

Vi har några favoritplatser för fiske längs Ljusnan, Råndan, Lunån och Mittån. Miljön i Sonfjällsbygden är helt underbar! Det känns uppfriskande att befinna sig på ca 500 möh eller mer, där jag bor ligger på knappt 100 möh så luften känns mycket tunnare och renare i Hede. Byn i sig har ju det man behöver, dock brukar det oftast bli ett besök hos Ekbergs i Vemdalen.

Sen är det ju helt underbart att vara omgiven av fjäll, Sonfjället speciellt. Jag har t.o.m. en tatuering av en flugfiskare (typ av självporträtt) med Sonfjället i bakgrunden. Den tatueringen är för övrigt ett motiv som jag tror kommer från Härjedalen. Jag minns i mina yngre år innan jag riktigt fastnat för fiske att längs 84:an från Sveg och mot Hede så fanns det tilläggsskyltar på vissa vägskyltar föreställande en siluett av en fiskare.

Jag frågade Gunnar Ekberg om han mindes skyltarna eller om det var han som låg bakom dom. Han mindes skyltarna lite svagt då när vi pratade om dom men mindes inte riktigt motivet. Tatueringen är lite omgjord så att den liknar mig lite mer och så har jag lagt till Sonfjället i bakgrunden. Den är lite av min hyllning till Sonfjällsbygden och att jag lite poetiskt alltid bär med mig en bit av Sonfjällsbygden.

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page