top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Ett välkommet pilotprojekt för återbruk


Nu startar ett pilotprojekt att återbruka, som gör att du kan lämna in saker för återanvändning, vid några av Bergs och Härjedalens kommuners återvinningscentraler. Det blir i Sveg, Hedeviken och Brånan.

Anders Björk, arbetsledare på Vatten och Miljöresurs visar en av de nya containrarna som användas till återbruk.

Anders Björk, arbetsledare, på Vatten- och Miljöresurs svarar på några frågor: Varför börjar Vatten och Miljöresurs med detta? -Vi har sedan länge uppmärksammat att en hel del av avfallet som kastas är saker som någon annan kan ha glädje av. Det har med årens lopp blivit lättare att sälja eller skänka saker med till exempel köp- och säljgrupper på sociala medier, men alla har inte den möjligheten att nå dessa forum eller att man helt enkelt inte har tid att annonsera. Det här ska vara ett lätt sätt att kunna minska avfallet samt glädja någon annan. Varför är det viktigt? -Avfallsmängderna ökar år för år och konsumtionen givetvis densamma. Man köper någonting för att använda någon enstaka gång och sedan kassera. Allt detta påverkar miljön i stor utsträckning. Genom att ”återbruka” kan vi minska avfallsmängderna vilket gynnar alla. Varför just nu? -Våren 2020 har avfallet och besökarna hos oss ökat markant i och med pandemin. Människor är hemma och städar ur sina förråd. Vi väljer att testa återbruk hos oss i sommar och i höst för att se om det är ett koncept vi kan jobba vidare med. I början är det ett begränsat sortiment vi väljer att ta emot då utrymmet är begränsat. Fungerar det bra så finns möjligheten att utveckla konceptet återbruk till att innefatta fler produkter. Vad är vårt budskap till kunderna? -Lämna gärna saker till återbruk, men se till att det är helt och rent. Det finns planscher uppsatta på de produkter du kan lämna. Ta det du behöver eller som du vet att någon annan kan få användning av. Varmt välkommen! Du kan lämna saker till återbruk under ordinarie öppettider på respektive återvinningscentral. Återbruksmöjligheterna startar vecka v29. Här kan du läsa mer: https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/lamna-avfall/aterbruka.html


Dessa saker kan du lämna in:

  • Böcker

  • Byggmaterial (hela förpackningar av till exempel klickgolv, isolering eller klinkers)

  • Husgeråd (bestick, blomkrukor, grytor, kastruller, porslin, stekpannor, skålar)

  • Inredningssaker (speglar, gardinstänger)

  • LP-skivor, CD-skivor, DVD-skivor

  • Möbler (ej stoppade)

  • Sport- och fritidsutrustning (cyklar, skridskor)

  • Trädgårdssaker/trädgårdsredskap

  • Verktyg (Inte elektriska)

Har du frågor eller funderingar? Kontakta Vatten och Miljöresurs Kundservice Telefon: 010-25 15 315 Mejl: kundservice@vattenmiljoresurs.se Felanmälan VA 010-25 15 300 (vardagar klockan 08.00-16.00) 063-122 002 (övrig tid)


Text & bild: vattenmiljoresurs.se

Comments


bottom of page