top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Fäbodtur efter SärvsjövägenHede hembygdsförening anordnade söndagen den 21 juli en fäbodtur då vi besökte 8 st fäbodvallar längs Särvsjövägen. Denna tur var en slags fortsättning på de populära byvandringarna som startades av Hede hembygdsförening 2016 och som leds av Barbro Nässelqvist. Vi var 35 stycken intresserade deltagande. Vi utgick från Nysätern och Backmansvallen där det var drift fram till 1982. Ägare Per-Arne Backman. Ann-Marie Revelj visade en tavla på Backmansvallen som är målad av John Carlsson 1951.


Nästa stopp var i Nyvallen där Alma Olsson hade fäboddrift med mjölkdjur fram till 1979. Ägare Bertil Olsson. Sen begav vi oss till Nedre Stockåvallen där driften upphörde för länge sedan men vallen slås av ägaren Torsten Larsson. Vid det stoppet berättade även Rune Nordström om vallen som ligger bredvid och tillhörde gården Röstan upp mot Klockarberget. Det serverades också kaffe och smörgås från hembygdsföreningen där.

Stopp nummer 4 var i Ryvallen där fäboddriften med mjölkdjur upphörde 1980. Därefter ett antal år har en viss drift pågått med får. Ägare Alice Holm


Vid stopp nr 5 då begav vi oss till Kilbäcksvallen som tidigare hörde till Hedréns i Hede men ägs idag av Johan Hedréns systerdöttrar Beatrice och Eva Hellberg. Vallen ligger på ca 783 m ö.h. men det är väldigt bördigt och fin växtlighet där. Nästa stopp nr 6 på tillbakavägen från Kilbäcken blev i Västerhållan i Frubacksvallen där Michael och Niklas Schwartz stekte kolbullar till lunch. Ägare Mikael Schwartz.

Stopp nr 7 blev i Österhållan där vi besökte Orrgårdsvallen som ligger högt och fint med utsikt bla mot Sonfjället. Ägare Sven-Gösta Nääs Stopp nr 8 blev i Sätern och då kom också regnet. Tidigare brukare Märta och Per Kvarnström men driften upphörde nån gång i mot slutet av 60-talet. Ägare Carina Lindblom


Hur som helst så var det en toppendag och alla verkade nöjda med att få till sig lite kulturhistoria. Så tack till alla som öppnade upp era fäbodar för oss intresserade. Med reservation mot felaktiga årtal och ägare. Det finns nog i flera fall två ägare men jag har valt att endast ta upp en ägare.


Text: Daniel Larsson och foto: Barbro Nässelqvist

Kommentarer


bottom of page