top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Förr tog man sparken upp

Skriven av Hedeinfo 6 april 2019

I år blev det inget åkande i Hede slalombacke. En söndag 2017 när Mikael Åslund och Gustav Backman jobbade var det 23 glada barn där och åkte. Hede Slalombacke har även en egenFacebookgrupp att ansluta till för den som är intresserad. Lena Hedström berättar att Per-Göran Nääs och Alf Hedström köpte en replift hösten 1965, vilken Alf med löfte av Hede Kommun satte upp i backen. Den användes av alla, inte bara backhopparna. Släpliften byggdes 1968 av dåvarande Hede kommun.

Nu blir de flesta barnen ditkörda men förr fick de flesta ta sparken upp med skidorna i trädda i en fastsatt kaffeburk längst fram på sparken. Där har även varit skidskola med Håkan Selin som tränare. Tony Leek kommer ihåg hur stolt han var när han som lillkille tordes ta liften hela vägen upp  och åka ner för brantaste partiet som storkillarna. Då växte man någon centimeter på 1 timme vill lova fortsätter han. Många är de som har fina och roliga minnen härifrån. Tack alla som har och ställer upp så backen har kunnat öppna igen efter flera år i vila.

Alf Hedström berättar: "Hede Kommun köpte mark uppi ”pärlåkern” av Helmer på Stafs och avverkade för slalombacken. Vid något tillfälle då sade kommunalkamrer Vidar Fahlén till Helmer: ” Du har mycket skog du Helmer.” ”Je har nog mer snö no” svarade Helmer. Hösten 1965 köpte jag repliften från Oslo. Den var dieseldriven och fungerade inte så bra. Därför byttes den ut till en el-driven hos samma företag. Kruxet var, att det inte fanns någon ström till backen. Jag bekostade el-anslutningen, vilken senare utan kostnad övertogs av HTAB då den nya liften, som fortfarande är i bruk, installerades 1968, fram till dess var det till att åka opistat. 

Den nya liften kostade 125 000 kr. Tänk så bra gjort av Hede Kommun! På den tiden fanns nog inga bygdemedel att söka. Jobbet gjordes åtminstone delvis av Bengt Mästerbos företag. Jag tror att backen sköttes av HTAB fram till att Friluftsfrämjandet övertog driften, vilket dom gjorde i många år med mycket aktiviteter. Åke Pettersson var ordförande.

När Backprojektet (som var en egen fristående ekonomi inom Hede IK) hade byggt stora hoppbacken, K90 påverkade Fritidsnämnden oss i ett par års tid att överta slalombacken, vilket vi gjorde mot att vi fick köpa hela området. Sedan bildades det föräldragrupper, som hade och har hand om backen. Medlemskort i Hede IK gällde som liftkort och gör så än idag med en smärre justering. Nämnas kan att vi har ett antal byggklara fastigheter intill slalombacken med två byggrätter om vardera 75 m2 på varje tomt. Fint läge! ” Ski in – ski out”. Ganska fritt ur minnet, rätta mig, om jag har fel.

Jag vill också passa på att framhålla, att vi i Hede har flera, fina, lättillgängliga idrottsanläggningar som de flesta sköts och hålls igång av idogt arbetande ideella krafter. Hede SK med dragna skidspår och skidskyttebana. Jättefin golfbana. Friidrottsarena med fotbollsplan och nya löparbanor. Camping med simbassäng och rutschkana. m.m.. Mycket betydelsefulla saker för ett samhälle. 

Kommentare


bottom of page