top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Första jaktdagen avklarad


Då är vi igång. Första jaktdagen avklarad, och jisses för en dag. Har jag haft långtråkigt? Absolut inte! Har jag haft körigt? Skojar du.. att jag har. Ojojoj, vart ska jag börja ...

06:30 var vi ute på passet. En mycket fin morgon, inte så kall och inget regn. Jag hann väl sitta på pass i 45 minuter innan det började. Det börja braka och knaka framför mig. Å jag tänkte "men va faan är det frågan om". Fick upp bössan och ställde mig i färdig ställning likt en riktig värsting ur Navy Seal. Ut ur små björkarna, 20 m framför mig, kom en liten tjur i fyrkuta galopp...rakt emot mig. Jag hann tänka "Men det här kommer göra ont". Strax före passet vek den av en liten aning, 15m till höger om mig. Jag fick upp bössan och det blev bara brunt i kikaren. Jag såg en chans och bleckade på en 30.06.

Älgen slog en el-grande volt i vitmossan. "Äntligen en riktig fullträff" hann jag tänka. Döm av min förvåning då älgen kom på benen lika fort som den grävde ner sig i vitmossan. "Fa...antans" for genom mitt huvud medan älgen försvann mellan granarna med ytterligare en 30.06 efter sig. Helt tom och bedrövad återvände jag till passet och ropade upp hundkarlen via radion och berättade vad som inträffat. Jag fick svaret att hunden redan var efter älgen, men att ett nytt hundekipage var på väg för att undersöka skottplatsen.


Tar dagens historia slut där....skulle inte tro det. Efter skotten sitter jag i passet och funderar på "vad faan gjorde jag för fel nu då". Jag vrider på huvudet mot skottplatsen och vad får jag se då? VAD får jag se då? En björn!!! En björn kommer upp, på samma plats där älgen för ca 10 min övat torrsim i vitmossan. Björnen står 15 m ifrån mig och blänger på mig. Efter 10 min dödläge så kastar björnen bakåt och försvinner ut på hygget framför mig. Bara för att nån minut senare komma ut på myren ovanför mig och försvinna bakom hårdbacken bakom mig.

Jag sitter kvar i passet nån sekund, men omvärderar mitt val och går ut och håller koll på hårdbacken istället. Smart kille.

Då återkommer björnen och kommer fram på myren nedan för mig och fortsätter ut på hygget, för att sedan återigen komma fram på myren ovanför mig. Nu börjar jag allvarligt fundera på om jag ska börja gnida in mig i grillkrydda - alltså, väntar björnen på att jag ska möra till mig eller va faan är det frågan om. Men björnens intresse ligger nu i att rulla sig i myren, äta gräs och gnussa baken mot träd. Vilken söt liten rackare. Här slutar historien .... inte!


Det nya hundekipaget har nu kommit på plats och skottplatsen undersöks. Eftersöket påbörjas och håller på i totalt 4 mil. Vilka hundar. Eftersöket passerar minst 3 jaktlag och två kommuner. Slutligen, dagens säkra aktietips. Köp aktier i skithuspapper....känner på mig att det kan stiga i värde. Dagens läxa. Har du justerbar förstoring på kikaren, kolla va den är inställd på. Jag hade 9 (max) - det blev bara brunt, brunt, brunt. Ny dag imorgon och nya tag.

Älgarna - Jägarna 1-0


Text och foto: Thomas Mini Mattsson

Kommentare


bottom of page