top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Grattis Cecilia, Årets Sonfjällsbygdare 2020!

Grattis till Cecilia Bengtsson som fick flest röster av de dryga 300 personer som röstade på Årets Sonfjällsbygdare 2020. Vinnaren fick mottaga blommogram och även presentkort hos lokala aktörer. Även andrapristagarna Rune Nordström & Tommy Erixon samt gruppen RÖK@ blev uppvaktade med blommor.


Jag bad Cecilia att själv berätta med egna ord:


"På midsommarafton 2019 var vi och firade på hembygdsgården när jag fick veta att det serverades blodpudding och inkokt lax till lunch på Hedegården. Dagen efter skulle en av två rätter vara pölsa. Jag är själv inte mycket för vanlig svensk högtidsmat som sill och gravad lax men jag förstår ändå vikten av traditionell midsommarmat. Kanske extra mycket om man själv inte kan ta sig iväg på ett midsommarfirande. Jag började genast fundera på vad jag skulle kunna göra för att ändra detta. Vad behövs? Det behövs lite pengar, mat och ett kök och ett okej från ansvariga på Hedegården. Jag frågade min mamma som har mycket erfarenhet om att laga och servera mat till många personer om hon ville hjälpa mig och självklart ville hon det. Jag ringde till den som är ansvarig på Hedegården och hon sa att vi fick bjuda på en alternativ lunch på midsommardagen. Jag skrev till Peter på Ica och frågade om han kunde öppna Ica tidigare på midsommardagen då vi behövde båda handla och laga mat på några timmar. Inga problem sa Peter! Jag la ut en liten text på facebook där jag frågade om någon ville vara med och bidra med pengar eller eventuellt tårta och om det fanns några spelmän som kunde tänka sig spela en stund och ganska omgående kom den första swishen. Sen kom nästa och nästa och nästa och resten av kvällen “klirrade” det i telefonen konstant! Jag trodde inte det var sant! När insamlingen var uppe i drygt 14 000:- så stoppade jag den men många hade inte hunnit skänka pengar och ville att jag skulle öppna den igen så då gjorde jag det. Mohlins bussar skickade meddelande där de skrev att de skänkte 150 pp och det jag förstod inte vad de menade förrän jag talade med dem och de berättade att de menade 150 KR PER PERSON SOM BOR PÅ HEDEGÅRDEN! Med alla bidrag som kom in blev det drygt 27 000:-!

Medan det plingade i telefonen på midsommarafton satt jag och mamma igång med att fundera över vad vi skulle laga för mat och beräkna hur mycket som behövdes. Jag får även ett meddelande från Håkan Persson och Alf Jönsson som skrev att de kunde komma och spela! Peter på Ica gav oss dessutom en stor rabatt när vi handlade all mat. Hede hembygdsförening skänkte sill och Ann-Katrin och Göran kom med inlagd strömming och hjälpte oss med serveringen. Det blev en väldigt fin midsommardag!

Det blev väldigt mycket pengar kvar efter detta firande, drygt 24000:- och för dessa har vi haft en sommarfest med bubbel och snacks där självaste presidenten uppträdde! Vi köpte in starkare drycker till surströmmingen, haft sju tårtkalas, bjudit på stora påskägg fyllda med godis, massa småkakor sedan ordnade personal på Hedegården en myskväll med bubbel och snacks som insamlingen betalade.

Tanken var att jag skulle ordna en grillfest i somras men på grund av pandemin gick det inte tyvärr. Jag hoppas det går att ordna nästa sommar istället.Jag blev såklart väldigt glad och rörd när jag fick veta att jag var nominerad till årets Sonfjällsbygdare. Jag som inte bott i byn på snart 20 år men jag räknar mig ändå som en Heare. Jag trodde inte jag skulle vinna men var väldigt glad över att få bli nominerad och jag har lite svårt att förstå att jag vunnit. Tack alla som skänkt pengar, till alla som hjälpt till på olika vis, till den som nominerade mig och till de som röstade på mig! Och tack för alla grattishälsningar!

Årets Sonfjällsbygdare, finaste priset man kan vinna. "


Text & bild: Hedeinfo och Cecilia Bengtsson


Comments


bottom of page