top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Guidningar i Sonfjällsbygden en sommar


Den första guidade turen i Sonfjällets nationalpark var den 18 maj, då låg snön fortfarande uppe vid Ryvålen. Normalt är det i dessa trakter som jag går med mina gäster, det är säkra björnmarker. Denna dag utgick vandringen med mina fyra gäster från rastplatsen vid Valmån upp mot Stenberget. Väl uppe på berget efter en 3 timmars vandring satte vi oss för en stunds rast med kaffe och smörgås. Då hördes det ett visslande blåsljud, en björn var nära oss, ljudet kom närmare oss. Jag uppmanade mina gäster att packa ihop, det gick undan kan jag lova. Vi gick undan så björnen eller björnarna? fick vara i fred, och vi fick vårat fika någon kilometer bort. Mina gäster var nöjda med den dagen. Vid ytterligare tre tillfällen under sommaren fick vi höra björn, men då i närheten av Ryvålen. Vid alla tillfällen såg vi färska spår av björn och älg samt färsk spillning av björn.


Den 18 augusti med två damer från Stockholm, målet var att vandra till Ryans Canyon.

När vi var vid nära Telebäckens källflöde så började det att regna, vi ställde oss under en gran efter 15 minuter så slutade det att regna. När jag tog ett steg framåt så fick vi se baken på en björn som hade legat och tittat på oss hela tiden 10 meter från oss, den sprang med en rasande fart. Om jag inte gått framåt utan gått åt sidan så hade nallen legat kvar och vi hade inte sett den. För mina vandringskamrater var detta ett stort ögonblick.

Nästa år kom dessa damer tillbaka med sina män och ville att jag skulle guida i björnland.

Vi vandrade i trakterna av Ryvålen, och rätt som det var vi vi se en björnhona med en unge, dom tror att man får se björn varje gång, dom skulle bara veta. Det finns jägare som jagat hela livet och aldrig sett en björn.


Det händer alltid någonting under dessa guidningar. Vid ett tillfälle kom vi till ett björnide som två vuxna kunde krypa in i som hade haft björnar vintern före. De ser vi på bilden här ovanför.

Fick även äran den 3 juni att guida den kände fysiologen professor Bengt Saltin (se bild här ovan) upp till Ryvålen, han fyllde för övrigt 78 år den dagen. Det var ett Danskt filmteam som filmade Bengt för en dokumentär om honom. Vi vandrade ca. 6 km, den dagen men för Bengt blev det nog dubbelt så långt för filmgänget ville ta bilder när han kom vandrande långt ifrån, det blev en lång men mycket trevlig dag. Jag blev mycket imponerad av Bengts personlighet och kondition 78 år!! Bengt är tyvärr borta i dag hans arbete i FIS och Wada mot doping i längdskidor fortsätter av andra medarbetare.

Två guidade älgsafari var lyckosam naturligtvis fick vi se älg.

En bäversafari blev det i Ljusnan uppströms Hedeviken med en Tysk familj med två barn. Vi fick se tre bävrar, en som var uppe på land och bearbetade en björk, de andra två bävrarna simmade nära båten. Särskilt för barnen blev det en stund att minnas.

En guidad fisketur blev det som såg ut att bli mindre lyckad ur fiskesynpunkt, vi åkte runt i Vikarsjön utan att få ett napp. Men skam den som ger sig. Då åkte vi till Stortjärn tog båten och satte på elmotorn och efter en stund blev det en regnbåge på 1,7 kg dagen var räddad.

Detta med att få ut och guida gäster i Sonfjällets nationalpark är en hobby som jag aldrig tröttnar på, det händer alltid något nytt varje gång, det är spänningen man vet aldrig vad som dyker upp.

Hälsningar

Guiden Sune Halvarsson


Text & bild: Sune Halvarsson

Comments


bottom of page