top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Mathias om "Restaurang och livsmedel"

Mathias Söderlund, Långå går andra året på Slottegymnasiet i Ljusdal. För honom var gymnasievalet en enkel match, eftersom han redan sedan många år vetat att han ville bli kock. Men för alla är det inte lika enkelt. För hans del så stod valet däremot mellan Ljusdals eller Moras restaurang och livsmedelsprogram (RL). Östersund var inte aktuellt alternativ, bland annat på grund av brist på boende. Men efter besöken han gjorde under hösten i nian, blev valet enkelt. Bemötande av både lärarna och eleverna i Ljusdal, samt chansen att få kika in på elevhemmet som ligger intill, gjorde att valet kändes naturligt.


Inför skolstarten förra året var Mathias lite pirrig på allt det nya! Att flytta hemifrån och bo på elevhem, nya kompisar och nya lärare. Men samtidigt väldigt peppad på att äntligen få hålla på med det som han brinner för: matlagning! Klassen på RL blev genast väldigt tajta och de har blivit som en liten familj. Även lärarna på programmet är med i "familjen".


På restaurang och livsmedelsprogrammet lär man sig bl a kallskänk, varmkök, bageri, hygienkunskap, styckning, dryckeskunskap, servering mm. Här fokuserar man på att ta fram det bästa ur varje råvara, klassisk matlagning från grunden, och vara serviceminded. RL är dessutom högskoleförberedande gymnasium om man känner att man vill plugga vidare efter studenten. Under gymnasiet får man chansen att driva ett Ungt Företag som sitt gymnasiearbete, vilket lockar Mathias. Vill ni veta mer så kika gärna på den

På RL i Ljusdal har eleverna en egen restaurang som heter Pärlan, och serverar trerätters lunch 2 dagar i veckan för ca 100 kronor. Menyerna läggs ut på Slottegymnasiets hemsida och man måste boka bord i förväg. Praktiken är uppdelad under alla tre åren, och här har man chansen att även göra praktiken utomlands!

Rummen på elevhemmet är fräscha och alla rum har egen kylskåp, dusch och toalett. Kök och vardagsrum delar man med kompisarna i samma korridor. Dessutom finns det ett stort utrymme med pingisbord, biljard och andra spel i huset, berättar Mathias. Å så en tvättstuga! Men det är väl nästan den enda grejen som är negativa med att flytta hemifrån, att man måste tvätta själv! menar han och skrattar. Annars är det roligt att få ta ansvar, ha koll på ekonomi, handla, städa och man känner hur man växer.


På elevhemmet finns det jourpersonalen hela kvällarna och nätterna, vilket är en trygghet både för ungdomarna men kanske främst för föräldrarna. Ibland kanske man inte har lust att laga mat själv och då finns det middag att köpa för en billig peng på skolan, för de som bor på elevhemmet. Inackorderingstillägg söker man via Härjedalens kommun, för de gymnasieprogram som inte finns i vår kommun. Om man vill åka hem om helgerna fungerar busstrafiken perfekt! Busskortet ungdomarna får som är skrivna i Härjedalen gör så att resorna blir gratis.

Efter gymnasiet, eller under loven på skolan, så har man goda chanser att få jobb! Kockar och servispersonal är det stor brist på och Härjedalen är inte nått undantag!


Mathias tipsar alla att ta chansen att besöka flera skolor, kanske vara med en hel skoldag för att känna hur det känns när man är där.

bottom of page