top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Hovslagare i SonfjällsbygdenPecka Persson som tog över Nysäterns Fjällgård tillsammans med Marika Kaspergård för ungefär ett år sedan har utbildat sig till hovslagare i Norvik, strax utanför Härnösand. Han berättar att han har under många år letat utbildning till hovslagare men att det har varit svårt att hitta en som inte är en gymnasieutbildning. När han fick tips av en bekant att den här utbildningen skulle äga rum och att det dessutom fanns platser kvar, nappade han direkt! Utbildningen ägde rum på naturbruksgymnasiet men arrangerades som en vuxenutbildning. Han skrattar när han säger att det är nog få hästar som är så väl skodda som hästarna på skolan.


Tre dagar i veckan har han varit på skolan, från september till juni. Han har under sin studietid även haft flera längre praktikperioder som han har tillbringat hos hovslagaren Erik i Östersund. Pecka berättar att praktikerna har varit väldigt viktiga och Erik var en bra handledare som visade många olika trix. Det var inte bara tricks om hovar och skor utan hur han bland annat skulle stå för att underlätta arbetet för sin kropp.


Pecka och Marika skaffade sina hästar först runt 2012. Efter många års tjat lyckades hon lura upp honom på hästryggen när Sundebergs skulle buföra från Västsätern. När han hoppade ner från hästryggen efter flera timmar, konstaterade han att det var det roligaste han gjort på länge. Några veckor senare fanns det hästar hemma på gården. Just nu har familjen två nordsvenskar på Nysätern tillsammans med både kossor, getter och till sommaren blir det höns. Pecka pysslar inte bara med hovslageri utan han håller på med lite allt möjligt i sitt nystartade företag som heter Nysäterns Hovslageri och alltjänst. Han märker att efterfrågan på hovslagare är stor och drömmen är såklart att kunna sko på heltid.


Just nu tränas det inför den stundande forbonderesan, den tredje som paret gör tillsammans.

Innan var det med som tross och hjälpkusk. Under jul och nyårshelgen var det ganska många som bokade slädturer uppe vid området vid Nysätern och Skärsjövålen, vilket är bra träning för djuren. Paret ser fram emot Forbonderesan och räknar dagarna tills de ska samlas i Klövsjö. Onsdagen den 12 februari startar 11 ekipage från Klövsjö och beger sig på sin resan mot Röros marknad i Norge. På torsdagen den 13 februari far de från Vemdalen där de har övernattat. Det fösta stoppet är i Hedeviken runt kl 9:00. Sedan beger de sig iväg mot Hede och beräknar att komma dit runt klockan 12. Slutligen blir det ett stopp för övernattning i Långå. De brukar komma runt klockan 18. En unik upplevelse även för oss som enbart betraktar! På flera av stoppen längs vägen anordnas aktiviteter i samband med forböndernas ankomst, så håll utkik! Jag passar nu på att önska Pecka stort lycka till och tänker spontant: "Nu har vi även en hovslagare i Sonfjällsbygden! Vi har ju faktiskt allt här!"Text: Hedeinfo

Bilder: Pecka Persson & Marika Kaspergård


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page