
Idag, 4 oktober firar vi kanelbullens dag i Sverige.
Kanelbullar är nått som man minns tydligt sen barndomen. Tydligaste minnena är när man hade sommarlov och var i stugan. Vi vaknade av doften av nybakade kanelbullar som spred sig i huset. Mamma hade en vana att starta med bullbaken tidigt på morgonen. Den första omgången togs ut ur ugnen i lagom tid för att vi skulle få njuta av varma nybakta kanelbullar och kall mjölk, sittandes i nattlinne på kökssoffan.
Jag anar att även du har en kanelbulleminne? Skriv gärna och berätta!
Och alla har vi nog en egen favoritbulle:
Snurrade eller rullade?
Med papper eller utan?
Kardemumma eller inte?
Pärlsocker, doppad i strösocker eller med glasyr?
Kalljäst eller vanlig?
Ja variationer är många!
Att man införde kanelbullens dag i Sverige för över 20 år sedan, vilket gillas av många med mig. Man räknar med att runt 7 miljoner bakas och säljs denna dag, och minst lika många hembakta! Kanelbullen har funnits med sedan början på 1900-talet men sägs ha slagit igenom på riktigt under 1950-talet och har sedan dess varit ett populärt inslag i svenska hem och på konditorier. Numer är kanelbullen en given del av ”the Swedish fika”, serverad på trendiga caféer runt om i Världen.
Hemma hos oss är det Samuel som är bullbagaren och gårdagen var inget undantag. Ikväll får vi njuta av dessa goda bullar!
Text: Hedeinfo
Bild: Hedeinfo av Samuels bullar