top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Idag är det vinylskivans dag!


Ja, de finns en massa olika dagar under året att fira: Idag är det vinylskivans dag! Vem har inte spelat en vinyl genom sina dagar?


Så jag funderade på vem i Sonfjällsbygden som kanske kunde tänka sig att fira denna dag, vem som hade en stor samling och ett enormt intresse. Ja, jag kom ganska snart på Daniel Larsson, som i och för sig inte bor i Hede längre, utan i Västerås, men tillbringar mycket fritid i området runt Hede. Jag bad honom att skriva ihop lite, dagen till ära och dela med sig av sina guldkorn.

"Nu den 29/11 är det nåt som heter vinylskivans dag och jag fick förfrågan att skriva några rader från Olivia för hon kände tydligen ingen skivsamlare i Hede men det måste det väl finnas eller?

Det är väl ett jippo mest för att uppmärksamma formaten & materialet.

Mitt intresse för skivor pressade på vinyl i både LP, singel & ep-format har ”urartat” rejält dom sista 20 åren!

Började som barn med att ha Televinken, ABBA och Emil i Lönneberga på vinylskiva.

Sen omkring 1980/-81 fick jag upp intresset för hårdare musik och det första jag fastnade för då var AC/DC och Judas Priest. På den tiden var det relativt dyrt med skivor också vill jag minnas och ett magert utbud i Hede.


Men Gunnar Eriksson och Bengt Bengtsson hade på Elaffären några backar med olika alster så som bla Kiss & Black Sabbath som jag minns det.

Helt klart iaf är att den första skivan med Kiss avsminkad Lick it up fr 1983 och Black Sabbath.s Born again fr 1983 inköptes på elaffär'n i Hede.

Ibland hade även Arne Sundin på Arnes färg nån back med skivor.

Lyckan var annars när man tog sig till Östersund och fick besöka Guntans skivaffär, Wallentins, Skivhörnan, mfl eller till Stockholm med ett utbud utan dess like för en yngling från Hede.

I första halvan av -90 talet var så gott som vinylskivan utkonkurrerad av cd-skivan men vissa av dom stora artisterna pressade fortfarande upp små volymer för de mest hängivna fansen. Har man en platta från åren mellan -95 och -00 så brukar man få betala rätt bra med pengar för ett exemplar i gott skick.


Som exempel min Ozzmosis med Ozzy Osbourne fr 1995 som jag hittade hos Skivbörsen i Västerås i vintras som legat ospelad och 'still sealed' hemma hos butiksägaren i hans bostad fick jag pynta upp 2500 riksdaler för.

En annan rätt dyr platta är Guns n' roses Live era '87-'91 som jag aldrig har sett vare sig på skivmässor, Tradera eller i butik men den hade jag turen att hitta ospelad hos en säljare i Göteborg 2010 för 'bara' en tusenlapp.

Den får man betala idag i mint condition 3000-5000 kr. Så hem och titta i era skivsamlingar för där kan det finnas dyrgripar.


Sen hände nåt på -00 talet och vinylskivan ökade rejält i popularitet och från en artikel på nätet spås vinylskivan gå om cd-skivan i försäljningen för första gången sedan 1986. Men försäljningssiffrorna från förr vs till idag är det väldigt, väldigt långt till för strömmad musik är absolut störst. Dom försäljningsvolymerna på fysisk musik som fanns då kan vi bara drömma om.


Som exempel så såldes Michael Jacksons Thriller i häpnadsväckande 66 miljoner exemplar 1982 och  Carolas debut Främling 1983 såldes i lite över en miljon exemplar bara för att jämföra lite gamla siffror. Om nån köpte Håkan Hellströms Känn ingen sorg för mig Göteborg från -00 i en rosa vinylutgåva pressad i 100 st kopior och ett sånt exemplar får man ge 20.000 kr för idag.


Enl wikipedia så har The  Beatles, Elvis Presley, Michael Jackson, Madonna, Elton John och Led Zeppelin sålt vardera över 250 miljoner album!!!

Ac/Dc, Abba och The Rolling Stones hamnar strax under med 200 till 249 miljoner sålda album.


Det bästa med att samla på skivor är ändå den glädjen det ger och lyckan är att hitta en svår skiva på en mässa tex som man letat länge efter.

Jag har i dags datum ca 1000 plattor. Mest i LP format men även singlar och ett annat format i 10'' som inte är så vanligt ännu men inte mindre trevligt för det.


Mina skivor köps mestadels hos en skivaffär i Västerås som heter Skivbörsen och där säljs både nya och begagnade.Sen har både Ginza och CDON, mfl ett stort utbud.

Men det roligaste är att åka på skivmässor. Några större jag brukar besöka är den i Hova utanför Mariestad och Skandinaviens största mässa i Solna som arrangeras varje år i februari och september och den lockar tusentals besökare.

En mässa jag ska ta mig nån gång till är Europas största i Utrecht i Holland och den lär vara gigantisk. Sen har jag varit många gånger till Göteborgs skivmässa, Uddevalla, Trollhättan, Västerås, med fler.


Det senaste inköpet var senaste släppet från AC/DC som anlände i måndags och beställdes från Official AC/DC i en limiterad silverfärgad version. Jag rekommenderar alla att ta fram sina skivsamlingar, spela dom och gärna fylla på dom med nya alster för det är de värda än att samla damm i ett förråd....."

Text och bild: Hedeinfo och Daniel Larsson

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page