top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Jag skulle bli musiklärare ...

Skriven av Rosita Persson 11 februari 2019

Stieg Englundh är född 1952 och kommer från Rångedala som ligger emellan Borås och Ulricehamn. Det blev inget gymnasium för Stieg. Han spelade cello och piano och gick ett år på folkhögskola. Han skulle bli musiklärare och skulle läsa upp gymnasiebeyget. 1973 flyttade han till Sandviken, senare Gävle och blev sångare i ett band. 2 år senare ombildades bandet och fick namnet Godisarna. Stieg spelade på fritiden och jobbade på AEG som är en industrifabrik t.o.m. 1978. Umgick väldigt mycket med Tommy Jönsson från Vemhån som spelat i Cattings.

Flyttade hem igen 25 år gammal. Fick ett samtal från Bosse Långström som pratat med Tommy som ville att Stieg skulle börja i Pippis för Åke Hallgren och Gillis Blomqvist skulle sluta. Så i september 1978 for Stieg till Hede där Bengt Bengtsson stod och väntade på Sigges. Jag bodde där i ca 2 veckor innan jag fick en egen lägenhet berättar Stieg. Det blev 9 med Pippis. 1979 träffar han Gunilla Oskarsson och de gifter sig 1987 på Hede hembygdsgård. Ett riktigt bygdebröllop. 1988 kom sonen Oskar.

När Pippis slutade sa Bosse: Vi måste ju spela och då bildades Jönssonligan med Alf Jönsson och Sven-Allan Jonsson. De spelade i 15 år och det blev 2 CD-skivor. De spelade många midsomrar när det skulle dansas runt midsommarstången. Fick även ett pris för det. 2000 bildade Stieg, Bosse bandet Ligan med Hugo Dahl och Anders Månsson.

Steig har hunnit jobba lite också mellan varven. På bl.a. torven, OK, järnhandeln, Arbetscentrum, Miroi, näringslivssekreterare och vägledare åt ensamkommande ungdomar. I september 2018 gick han i pension.

Nu läser han in sig på Evert Taube. Om hans liv och låtar som är runt 240. Visionen är att kunna köra en turné framöver och berätta om Taube och sjunga hans låtar. Favoriten är Balladen om briggen "Blue Bird" av Hull.

Comments


bottom of page