top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Jag väljer Sonfjällsbygden: lugnt, tyst & stjärnklar himmel


Jag heter Laura Céspedes och är född och uppväxt i Barcelona. Jag har många intressen och gillar att göra olika grejer! Jag tycker om dans och yoga och är instruktör på Korpen Hede, dessutom gillar jag att måla, läsa och älskar film. Jag är tycker om historia och astronomi och är mycket intresserad av språk.

Efter skolan gick jag make-up artist utbildning, min mamma hade skönhets och frisörsalong och jag hade jobbat lite med mode tillsammans med min syster och på frisörsalongen på loven så det blev att jag utbildade mig till någonting som kunde integreras i familjeföretaget och med min systers karriär inom mode stylist. Men efter ett tag längtade jag efter att studera något annat så jag gick en tre års utbildning inom akupunktur, naturopati och näringslära. När jag flyttade hit startade jag en liten verksamhet inom skönhet och friskvård men snart blev jag erbjuden ett vikariat jobb i Funäsdalen Skolan. Spanska läraren var mammaledig och ja, det är inte så lätt att hitta lärare i spanska. Så under ett par år pendlade jag till Funäsdalen och gjorde behandlingar på kvällarna i min lilla lokal.

Snart upptäckte jag att läraryrket var det jag ville göra! Så jag började läsa för att få svenska betyg och kunna ansöka till högskolan. Sedan dess har jag jobbat som lärare i spanska och engelska och är nästan klar med min lärarutbildning inriktning gymnasieskolan.

Jag flyttade till Hede för att jag träffade en kille härifrån och trots att jag i kärnan är en stadsmänniska, uppskattade direkt lugnet i Hede, tystnaden, skogen, natthimlen utan ljusföroreningar där man kan se alla stjärnorna medan rådjuren springer förbi en på kvällspromenaden. Så jag tänkte, ja! här kan jag definitiv bo! Jag skulle bara prova men snart blir 15 år sedan jag flyttade hit! Det är precis det som jag fortfarande tycker mest om med att bo här. Närheten till naturen, man ÄR i naturen, omgiven av den, man behöver inte åka någonstans bortom city för att uppleva friheten i naturen. Dessutom tycker jag att Hede och Härjedalen har allt man behöver. Butiker, badhus, gym, restauranger, fantastiska skidspår, till och med bio i Tännäs och Vemdalen som är så mysigt på vinter i en gammaldags miljö. Och det bästa är att man kan göra allt detta, shoppa, bada i badhuset eller gå på bio utan stressen från en storstad.


En annan positiv aspekt med att bo här är att det är mer hållbart, man har möjlighet att handla lokalproducerat på ett annat sätt, man har mer plats för att odla på somrarna och man blir inte lika frestad att konsumera jämfört med att bo i en stad.En del av mig kommer alltid att längta efter Barcelona, min familj, mina barndomsvänner, stranden... Barcelonas kosmopolitiska puls, kulturen, att kunna gå på museum eller konsert när man vill… Men genom att bo här får jag det bästa av två världar och det kan också min son få!


Apropå min son, en annan sak som jag uppskattar i Hede är skolan, både som personal och som mamma. Jag anser att i en liten skola har eleverna bättre förutsättningar att bli sedda och hörda än på skolor med större antal elever. Alla elever känner all personal oavsett stadie och de flesta barn känner också föräldrarna till sina klasskompisar, vilket är en stor trygghet. Dessutom är Sonfjällsskolan en av Sveriges med mest antal behöriga lärare och med hög andel elever som uppfyller kunskapskraven för årskurs nio.


Text och bilder: Laura Céspedes
Comments


bottom of page