Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs i år under vecka 39, (27 september – 3 oktober) 2021 .
Vi är alla endel utav krisberedskapen - du är en del av Sveriges beredskap När du handlar åt en granne, upptäcker falska nyheter eller odlar grönsaker på innergården, så stärker du faktiskt hela Sveriges motståndskraft. Tänk på hur vi har hjälpts åt under pandemin. Så behöver vi göra vid nästa kris också. Nu pågår Krisberedskapsveckan i Sverige. Den handlar om att vi behöver vara förberedda på att något kan hända som gör att vardagen inte funkar som vi är vana vid.
Även om Sverige är tryggare än många andra länder finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Vi kan till exempel drabbas av översvämningar, skogsbränder eller någon ny smitta och vi måste kunna stå emot olika angrepp som en it-attack eller ett krig. Du, din familj och och dina grannar kanske måste klara er utan butiker, internet, vatten eller elektricitet. Om du själv är förberedd bidrar du till att både dina grannar och hela landet kan klara av situationen bättre.
Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap. Det betyder att du behöver kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt.
Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På de här sidorna finns flera tips på vad du kan göra. Tänk över vad som kan vara bra att ha hemma vid exempelvis ett längre elavbrott. Tändstickor, vattendunkar, konserver, batterier, medicin... ja vad behöver du i vardagen? Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig: Värmen försvinner. Det blir svårt att laga och förvara mat. Mat och andra varor kan ta slut i affärerna. Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Det går inte att tanka. Betalkort och bankomater fungerar inte. Mobilnät och internet fungerar inte. Kollektivtrafik och andra transporter står stilla. Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning. De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap. Att bli orolig om något händer är inget konstigt. Det viktiga är att kunna hantera oron och att hjälpas åt. Medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris. Förbered dig! Planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn, upp till en vecka eller längre om du har den möjligheten. Utgå ifrån dina egna och dina näras förutsättningar och behov. Det minsta lilla du gör kommer att vara värdefullt den dagen något händer. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Det kallar vi för att ha en hemberedskap. Om du är förberedd bidrar du till att alla runt omkring dig, ja till och med hela landet, kommer att klara en svår påfrestning bättre. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Men om du har det du behöver under de första dygnen, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut om ditt fortsatta agerande. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.
För att klara en krissituation så bra som möjligt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter.
Läs mer om hur du kan förbereda dig inom områdena vatten, värme, mat och kommunikation på dinsakerhet.se. På varje sida där finns en mer utförlig checklista med saker som är bra att tänka på eller packa i en krislåda.
Fakta beredskap
74 % tycker att individen har ett stort eget ansvar vid kriser.
58 % kan tänka sig att dela med sig av sin hemberedskap under en kris.
24 % kan klara sig i minst en vecka utan att handla mat och om varken el, vatten, internet eller telekommunikationer fungerar.
Nästan 80 procent av alla vuxna är medlemmar i minst en förening.
Hundratusentals personer är medlemmar i en frivillig försvarsorganisation med särskilda uppdrag inom krisberedskap och totalförsvar.
Läs mer på dinsakerhet.se
Text: dinsakerhet.se
Bild: Hedeinfo