top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Kronprinsessans besök i Hede & på Sonfjället

I onsdags hade vi ett väldigt fint besök i Hede och Sonfjällsbygden av Kronprinsessan Victoria! Kronprinsessan har som mål att under 7 år besöka Sveriges alla 30 nationalparker. Denna gång var det Sonfjällets nationalpark som stod på tur och tydligen som nummer 4 i turordningen.

Med sig på turen hade Kronprinsessan Victoria bland annat landshövdingen Marita Ljung och representanter från Länsstyrelsen Jämtland län som ansvarar för just Sonfjällets nationalpark.

Dagen började med att landa med flyg på Svegs flygplats för att sedan med bil eskorteras direkt till Hede för ett första stopp vid Hede Turistbyrå & Hede Företagargrupp. Här hälsades gänget välkommen av verksamhetsansvarige Eva Eriksson som även presenterade Hede Företagargrupp och de olika verksamheterna som ryms under deras tak.

Sonfjällsskolans elever stod utanför turistbyrån & viftade med svenska flaggor i solens sken

tillsammans med många Hedebor som slutit upp för att välkomna Kronprinsessan Victoria till byn.


På turistbyrån bjöds det på förmiddagsfika i form av något typiskt härjedalskt fast på ett nytt vis: tunnbrödklämma med röding från Långå och en flötgrötscreme, som Wemer Wärdshus hade levererat.

Efter fikat var det dags att bege sig upp till Sonfjällets nationalpark och Nysätern, där den guidade turen skulle starta. Ann-Charlotte "Luttan" Wallström- Bergström, som arbetar på turistbyrån var dagens guide för sällskapet. Med hjälp av skoter tolkade Kronprinsessan upp till gränsen där nationalparken börjar. Intill gränsen finns en liten stuga, där jag fanns på plats och hade ordnat med en lunch i den gassande solen. Souvas med samiskt bröd med sallad, picklad rödlök och rårörda lingon som Kronprinsessan njöt av innan sällskapet tog på sig skidorna och begav sig upp på fjället.

Turen på fjället var hellyckad och en mycket nöjd trupp anslöt sig igen till den lilla stugan för att njuta av kokkaffe och små hjortronbakelser dagen till ära.

Efter dagens slut skidade Kronprinsessan ner till parkeringen vid Nysätern och begav sig på nya äventyr. Avslutningsvis tackade hon varmt för en underbar och minnesvärd dag!


Jag frågade Luttan hur hon skulle sammanfatta dagen;

-Tycker att Sonfjällsbygden bjöd på en helt fantastisk dag på alla sätt å vis.

Skolan å alla bybor som slöt upp på turistbyrån, flaggor som hissades i byn och Sonfjället som visade sej från sin allra bästa sida.

Mattias är glad över att hans stuga blev ett så bra lunchställe en sån här dag å jag så glad över att få visa upp och berätta om det bästa jag vet.


Vi passar på att hälsa Kronprinsessan Victoria varmt välkommen tillbaka!


Foto: Luttan och Olivia
Opmerkingen


bottom of page