top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Långå kraftverk

Skriven av Rosita Persson 15 september 2018


Håkan Grym tog med mig på en rundvandring i Långå Kraftverk en eftermiddag i mars 2015. Man får ta bilen och åka 1 km ner. Det är 4 våningar stort där nere. Det var väldigt intressant. Kraftverket togs i drift 1973 och är effektmässigt det största kraftverket i Ljusnan med 160 MW. Det är 2 kraftverk under samma tak med 2 turbiner. Vatten tas från 3 sjöar: Lossen, Grundsjön och tunneln mellan Särvsjön och Grundsjön. Tunneln från Lossen är 11 km och har en fallhöjd av 160 meter. Grundsjötunneln är 7 km och har en fallhöjd av 120 meter. 

Kraftverket ägs av det finska bolaget Fortum som i sin tur har lagt ut service och underhåll till  Bilfinger (ett multinationellt tyskt konstruktions- och byggnadsföretag, specialiserat på samhällsinfrastruktur och industribyggnader).  Strömmen som kraftverket producerar säljs på den nordiska elbörsen som kallas Nord Pool. Utmatning sker mot västra Härjedalen och överskottet går ut på riksnätet.

Håkan sköter underhåll och drift och gillar sitt arbete, som han tycker är fritt. Han har jobbat med detta sen 1990. Det finns 4 kraftverk: Långå, Halvfari, Sveg och Byaforsen. Alla ska de tittas till. Om nu Lossendammen skulle brista blir det inte en jätte våg utan vattnet skulle stiga långsamt. Vissa uträkningar och en film har gjorts att vattennivån skulle hamna jämnts med OK-parkering här i Hede. I Sveg skulle Medborgarhuset stå under vatten.

På Hedeinfos sida på Facebook kan du se en lite filmsnutt när jag åker ner till kraftverket.

Comments


bottom of page