Mina barndoms somrar i Nysätern - Del 2


Jag trivdes med alla djur, den täta granskogen med stigar i alla väderstreck och med närheten av fjället. I Bäcksvallen fanns Britt och Siv, och deras mor Sigrid Mattson. Britt var två år äldre och Siv var ett år yngre än mig. I Stafsvallen fanns Ingrid som var fyra år äldre och Anita som var tre år yngre än mig, och deras mor, Tyra Halvarsson. Min syster Sylvia kom också till vallen och hon var jämnårig med Ingrid. Det var de lekkamrater som jag hade, men det var ju “bara” flickor och de lekte hellre med varandra.


Fäbodstugan som vi kom till var av timmer och ganska liten. Först kom vi in i en farstu och där fanns bland annat en bänk som kärnan satt fast på. Genom en dörr till vänster kom man in i stugan. Till vänster var den öppna spisen där det för det mesta brann en eld, och var det granved så sprakade det, och ibland for det glöd långt ut på golvet. Till höger innanför dörren stod separatorn på en bänk, och ett köksbord vid fönstret. Genom en dörr kom man in i ett sovrum med två sängar och ett litet bord.


Vid vår fäbod fanns det också ett större hus som var av bräder och rödmålat. Det var turiststugan där vandrare kunde övernatta för en billig penning, och det var mammas uppgift att städa och ta betalt av dem när de gick vidare. Det hände ofta att jag fick småpengar av folk som låg över där, så på hösten när jag kom ner på byn hade jag kanske 10- 15 kronor.

Det fanns också ett vedskjul med tre väggar och ett snedtak, och för det mesta var det enbart granved i den. Vårt vatten hämtade vi i en ränna av bräder ,en bit bakom vedskjulet. Vattnet som kom från en kallkälla längre upp mot fjället, var så kallt att man inte kunde dricka ett helt glas. Intill fäbodstugan var kokhuset av bräder, där mamma gjorde ost och kokade messmör. Ca.50 meter från huset var ladugården och stallet med utedasset emellan.