top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Mordet i Långå med Triakel


Det var på bana i Långå som man under måndagskvällen kunde njuta av Triakel. En grupp från Östersund med musikerna Emma Härdelin på sång och fiol, Kjell-Erik Eriksson på fiol och Janne Strömstedt på tramporgel. "Händelser i norr" som turnen heter, är en djupdykning i arkiven efter drunkningsolyckor, mord och annat i vår historia som berör oss genom texterna i visorna och den lågmälda musiken.


Det var ett 70-tal personer som kom och lyssnade på Triakel. Långå var ena av de två inplanerade stoppen i Härjedalen på deras turné. Långå Nytta och Nöje hade som vanligt dukat upp ett maffigt fikabord som gästerna fick njuta av i pausen. Under andra akten fick publiken ta del av den unika visan om mordet som skedde 1896 på Anna Olofsdotter

" Nils-Anni" i Långå. Det var en man kallad "Rosengren" som senare dömdes till livstids fängelse för det hemska dådet. Emma Härdelin berättade efter sitt framförande av visan att det kändes speciellt att få sjunga den just i Långå.

Under denna kväll kunde man få se ett av stöldgodsen som "Rosengren" fick med sig från stugan där "Nils-Anni" bodde. Stöldgodsen finns angivna och beskrivna i polisberättelsen som finns kvar sedan dådet ägde rum. Det var ett skrin som den nuvarande ägaren hade lånat ut till denna kväll och även hade skrivit ihop information som besökarna kunde läsa intill skrinet.


Arrangörerna var mycket nöjda med kvällen och ser fram emot nästa tillfälle med musikunderhållning som sker redan i november. Håll utkik!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page