top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Nu är det sluttävlat ...

Skriven av Rosita Persson 27 november 2018

(Favorit i repris)

Lasse Nygren och föddes 1943. Hans bilsportbana startade i samband med att han träffade sin fru Iréne året 1964. Hon var redan då involverad i bilsporten som kartläsare åt sin far. År 1965 tog Lasse racinglicens på Gälleråsen och som nostalgi kan nämnas att Reine Wisell som också tog licens vid det tillfället liftade med honom tillbaka till Södertälje för han saknade bil för hemresan.


Biltävlandet kom igång med mindre rallytävlingar i närområdet. År 1968 körde Lasse sin första SM-tävling, det var IS-racing med en BMC Cooper S på sjön Flaten utanför Stockholm. Bilbyte till en ”hundkoja” berodde på att hans svärfar arbetade på BMC:s tävlingsavdelning i Södertälje. Runt åren 1969-70 införskaffades en Saab V4 som byggdes till en grupp 2 enl fabriksbygge.


Rallytävlandet fortsatte tills den nya sporten Rallycross etablerades i landet. Då såldes Saaben och en Ford Escort byggdes. Sedan dess har alla tävlingsbilar varit Fordar.


1979 flyttade fam Nygren från Järna upp till Hede i Härjedalen. Där köpte Lasse en bilverkstad. I början av 1980-talet bildade han och frun Irene Hede Motorklubb och påbörjade bygget av en motorbana som nu är en FR/RC bana. Han var även ordförande i Hede MK i 20 år och Iréne var sekreterare. 1981-82 var Lasse med och startade ”världens” största backtävlingsserie, Kumho Cup, Cupen levde i ca 17 år. Snart nog så blev han och Irene invalda i MNB:s styrelse. Där fanns de med i många år och hade många olika uppdrag.


Åren på 80-90 talet tävlade Lasse mycket intensivt både RC, Backe samt IS-SM. Iréne blev även invald till SBF som förtroendevald i RC-utskottet och senare till valberedningen. En total tid i SBF på ca 20 år. En mycket tragisk händelse inträffade då sonen Micke omkom i en trafikolycka 1995. Detta höll på att sätta stopp för motorsporten för alla i familjen, men de blev övertalade av sina motorvänner att fortsätta. De senaste 25-30 åren har Lasse mest tävlat i Back-SM.


2003 tilldelades Mattias Nygren, Nygrens Rallycross Team, ett av de förnämsta pris-utmärkelser en svensk idrottsman kan få nämligen Riksidrottsförbundets & Svenska Sportjournalistförbundets stora pris ”Fair Play”. Ny bil byggdes inför 2012 års säsong och Lasse byggde om den ytterligare inför tävlingssäsongen 2015. Nu är det sluttävlat för Lasse Nygren och han tackar för sig ...

Comments


bottom of page