top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Ska du gifta dig eller är du redan i ”hamn”?

Att gifta sig är förmodligen en av de största händelser i en människas liv, ovsett vilken hudfärg den har, svart, vit, gul, red, brun eller ”vad man haver”. Att gifta sig är omgiven av allehanda traditioner, seder, ritualer och mystik beroende på i vilket land man är uppväxt, vilken religion man praktiserar, om ”fädernas land” är en diktatur, demokrati, kungarike eller annat ”hopkok”. Seder och traditioner kan vara allt från brudkista, kronor, sljöjor, speciellakläder, att bära bruden över tröskeln, speciell mat, musik och dans, flervåningstårtor, ringväxling, officiella löften till varandra och gåvor av allehanda slag, t.o.m. djur eller fåglar.

Ett bröllop kan ha arrangerats av föräldrar, kommit till stånd genom ”hjälpsamma vänner”som är oroliga att man ”ännu inte hittat någon”, t.o.m. tvångsäktenskap förekommer. Vissa kommer till stånd efter mångårig vänskap och andra är ”ekonomiskt planerade”. Roligast är dock enligt min mening när man träffar någon någonstans och plötsligt säger det ”klick” i skallen och inget är längre som det varit förut. Plötsligt känns det som om man har tappat kontroll och allting snurrar som en karusell som ingen kan få stopp på.

Jag har blivit gammal nu och den slitna kroppen har tydligen gjort sitt. Men MINNEN finns ju kvar, åtminstone så länge som gråcellerna hänger med. Tänkte då skriva en liten blänkare och försöka ”hetsa upp folk” lite om deras fina minnen, som vi ju alla har! En av mina finasteminnen är från när jag träffade min fru Saga. Det som hänt då kommer jag aldrig att glömma. Det är många som instämmer, då vårt bröllop var något alldeles särskilt. Inte själva bröllopet,utan det som hänt innan dess, d.v.s. vårt första träff! Den träffen var så ”unik” att vi vann veckotidningen Allas stora tävling, där folk skulle berätta hur de har träffat sin maka/make.

Tänkte att det kanske vore en något annorlunda idé att berätta om eran första träff. Säkert finns det många dolda ”gobitar” som ni minns, händelser som gör att ni aldrig kommer att glömma dessa, inte så länge ni lever. Jag vill härmed ropa ut en tävling bland alla gifta par,ung som gammal, och berätta om hur ni har träffats första gången och publicera era berättelser på HEDEINFO. Rosita kommer att lotta ut mössor och muggar. Jag ska försöka ”lura upp” några fina priser från ortens alltid givmilda företagare att ställa upp med fina priser. Det kan ju hända att vi får läsa om några fin-fina händelser, minnen du håller kär och berättelser som lockar fram skratt och kanske även ett tår på kinden. Alla bröllop är speciellt, även DIN! Frågan är om du vågar att berätta om dina käraste minnen? rosita.lasse@gmail.com


Text: Horst Kuehne


Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page