top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Snö på Nårsia


Jag har fört "väderdagbok" med varmaste och kallaste temperatur samt nederbörd varje dag jag varit hemma på Nårsia sedan vintern 93-94. Nederbörden under den kalla årstiden gäller från oktober tom april. Det kan ju snöa under andra månader också, men det tar jag inte med i mina beräkningar. Under dom senaste två vintrarna har det ju kommit extra mycket snö, och rekordet blev förra vintern som alla fick känna av både på gott och ont.


Dom snörikaste vintrarna är hittills:

2018 med 335 cm. 2008 med 297 cm. 2019 med 294 cm.


Och den i särklass snöfattigaste vintern är  1996 då det endast kom 82 cm. Men det året kom det 30 cm i maj när vi inte ville ha något av den varan.


Det har säkert kommit mer eller mindre nederbörd på andra ställen i närområdet, men det här är bara efter mina amatörmässiga mätningar med en helt vanlig tumstock från Jönnbua.

Det vore intressant om någon har några resultat från svunna tider, jag själv kommer ihåg 1966 då det kom rikligt med snö. Det finns säkert någon som inte glömmer någon hemsk vinter från bl.a. skogsarbetet.


Text: Håkan Selin

留言


bottom of page