top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Soldatgravarna i LångåEtt par kilometer öster om Långå by ligger Kappöle där enligt traditionen två officerare från skansen ska ha begravts. De båda hette Asp och Björk, och på platsen ska det sedan ha vuxit upp en asp och en björk. Hästarna som drog likvagnen ska ha stannat där och vägrat att fortsätta, vilket var orsaken till att de begravdes på Kappöle mitt ute i skogen.

Kappöle ska ha varit en gammal kultplats, eller ett område där någon form av gudstjänst har ägt rum under till exempel medeltida pilgrimsfärder. Emil minns hur han som sjuåring fick vara med om att gravstenen vid Kappölet kom på plats. Så här skriver han:

På våren 1907 följde jag min morfar till Funäsdalen till min morbror Mattias Persson. Vi åkte häst vilket tog en hel dag. Ärendet var att hämta gravstenen. Morbror hade hittat den när han plöjde sin åker och skev då till morfar att han hittat en lämplig sten som skulle stå som vård vid Kappölet.

Min morbror tog hand om stenen och högg in följande: "Här vilar svenska krigare 2 Kor 5:10", vilket lyder: "Ty alla skall vi stå inför Kristi domstol sådana vi är, och där skall var och en få igen, för vad han har gjort under sitt jordiska liv, gott eller ont". Sedan lastades stenen på en dragkärra och fraktades på plats av Per Eriksson, Anders Salvesson och Johan Persson.

bottom of page