top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Sonfjället natur & kultur

Skriven av Olivia Söderlund 11 januari 2019

Nu börjar man verkligen ana målsnöret för bygget vid SONFJÄLLET NATUR & KULTUR vid Hede turistinformation. Vilken spännande tid det har varit! 


Inom drygt en vecka, kommer det sista i nybygget att färdigställas och sedan kommer vi att få montrar, möbler och inredning levererade. Därefter kommer vi att direkt och börja fylla lokalerna med just vad vi i Sonfjällsbygden vill visa upp om vår natur, våra växter, vårt djurliv, kulturen och vår historia. 


Vi kommer att ha en  liten smygöppning redan den 14 februari när en av de största kulturarrangemangen vintertid i Sonfjällsbygden äger rum: forbönderna passerar på sin resa till Klövsjö.


Den första tillfälliga utställningen kommer att heta just Forbonden och pågå mellan 14 februari-30 april. Vi har ett fint samarbete med Hede Hembygdsförening och föreningen Forbonden i Klövsjö för att kunna skapa denna utställning om forbönderna, men även många privatpersoner som har engagerat sig i detta arbete. 


För att fylla resten av utställningen och även för kommande tillfälliga utställningar kommer vi att efterhand efterlysa olika ting från just Sonfjällsbygden som någon kanske kan tänka sig att låna, skänka eller sälja så att vi kan ha dessa och visa upp i utställningen. 


Just nu efterlyser vi bland annat:

-några vackra uppstoppade fåglar ( t ex ripa, tjäder, orre)

-lokalt snidade hantverk av trä och skinn ( t ex kåsor, smörkärna, svepaskar, tråg, knivslidor).

-olika fällor och kanske några gamla fiskeutrustningar (angeldon, pimpeldon, spön, väskor mm)

-Har ni böcker om just Sonfjällsbygden /Härjedalen  så tar vi gärna emot dessa till vår fördjupningsavdelning.

-Finns det foton/film/ljud tar vi gärna in det i vårt samling, original eller inscannat.

-Och gärna även en spännande historia eller ett minne som vi kan få anteckna ner och dela med våra besökare.

-Vi samlar även på dialektord från Sonfjällsbygden, för att även bevara den kulturen. 


Sonfjället natur & kultur kommer absolut inte vara klar till denna tidpunkt utan vi satsar på en stor invigning i sommar! Då kommer vi även ha utomhusdelen klar i utställningen som kommer att bestå av en upplevelsestig med utgångspunkt från Sonfjället natur & kultur. Datum för invigningen kommer att spikas inom kort. 


Under våren är det redan inplanerade ett par olika föreläsare och temakvällar, så håll utkik. Varmt välkomna att kontakta mig: Olivia 0707379740 eller via mail: info(a)sonfjallsbygden.se

Commentaires


bottom of page