top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Sonfjället natur & kultur

Skriven av HFG 19 september 2018

I Hede händer det grejer minsann! Det tror jag inte har undgått någon av er. Hede företagargrupp genomför just nu ett projekt som finansieras till stor del av egna medel och stöd från Härjedalens Kommun. Dessutom är en ansökan om stöd  inskickad till Leader Sjö skog och fjäll.


Ja och vad är tanken med byggnationen? Jo, Sonfjället ligger där som en majestätisk diamant, så nära men ändå en bit ifrån. Tanken är att vi genom denna satsning kan lyfta ner fjället till byn och visa upp allt som har med naturen och kulturen i området att göra.


Innan detta projekt startade hade HFG genomfört en förstudie för att ta reda på möjligheterna att genomföra uppbyggnaden och driften av en verksamhet som denna. Hfg hade från början för avsikt att skapa ett "naturum Sonfjället". Men man fick avslag på ansökan om att använda det skyddade varumärkey naturum, fastän bygget inte skulle kosta naturvårdsverket nånting alls. Ja då fick vi ta lite omtag och har nu kommit fram till en riktigt bra produkt!


Tanken om att ta vara på Sonfjället har funnits många år och under 2011 genomfördes ett projektarbete av HFG för att sammanställa tankar och ideer till en handlingsplan. Efter denna handlingsplan arbetar HFG idag.


Vi har tagit vara på den gamla turistbyråfastigheten och denna del kommer framför allt att användas till utställningsyta. Sedan har vi byggt på ganska stor och spännande del till. Entren kommer ligga i höga delen av huset. I entren kommer turistinformation och receptionen att finnas, men även information om nationalparken. Här kommer det finnas plats för försäljning av souvernirer och lokala hantverksprodukter. Till höger i den nya lägre delen kommer det nya kontoret att finnas för den befintliga verksamhet som HFG redan driver med bland annat Hede företagargrupp, Hede Vemdalens Industrifastigheter och Boka Härjedalen. Upphandlingen sker så långt det går lokalt och byggare är Fredrik Hellström Husdesign AB, som även har ansvarat för bygget av Hede hembygdsgårds bagarstuga under förra året.


Just i dagarna kommer den lilla stugan som vi huserat i det sista året med bland annat kansli och turistinformation att flyttas. Denna kommer då att hamna lite bakom det större huset Vi kommer därför att flytta kontoret ner till Hede Camping från den 17 september och tillsvidare. Detta  för att Lydia och Olivia tillsammans ska kunna sköta även denna verksamhet under vintern. Vi kommer att ha samma telefonnummer och mailadresser som tidigare.


Området mellan Oss och Hede hembygdsgård kommer genom detta att öppnas upp och göras till en helhet för besökaren då hembygdsgården har redan en stor och viktig roll i ”kultur”-delen. Även de utställningar och upplevelsestigen som tillhör projektet kommer att starta på detta område och ringla sig sedan ner till Ljusnan, mot golfbanan och campingen som HFG äger.


Olivia kommer under hösten och vinterhalvåret att lägga mest fokus på att arbeta med utställningens uppbyggnad, inköp och planering för verksamheten. Om du har föremål, ideer eller möjlighet att hjälpa till, var inte blyg utan kontakta Olivia på 070-7379740 eller olivia(a)hedeforetagargrupp.se. Träffar kommer även att anordnas och kommer att skrivas ut på Hede Info, men även hemsidan www.hedeforetagargrupp.se samt www.sonfjallsbygden.se

Följ projekt på instagram och Facebook: (a)projekt_sonfjallet #projekt_sonfjallet.


-Nu när projektet är igång och när det syns att nånting så stort händer i Hede är alla så otroligt positiva! Både bybor, företagare och besökare i området! Det är himla skoj, tycker vi och tackar för alla fina ord och all hjälp vi fått hittills.


Planen är att Sonfjället natur & kultur kommer att öppnas under våren 2019. Så håll utkik!

bottom of page