top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Träffpunkt Kupan - störst engagemang i Härjedalen!


Mitt i Hede ligger Röda Korsets butik och samlingspunkt: Träffpunkt Kupan!

I dagsläget är det hela 35 frivilliga volontärer som engagerar sig i verksamheten i Hede, vilket är helt otroligt! Hedes Röda Korset är därigenom den verksamhet i Härjedalen som har flest engagerade personer.

De frivilliga i Hede hjälps åt med att bland annat hålla butiken öppet, men även på andra sätt synas och att samla in pengar till Röda Korset. De har ett rullande schema där man två och två bemannar butiken. Oftast blir det endast en eller möjligtvis två gånger i månaden som man har ett arbetspass i butiken när den är öppen. På måndagar, då butiken är stängd, jobbar styrelsemedlemmarna på i butiken som riktiga arbetsbin. Dom packar upp, sorterar, diskar och ställer i ordning inför kommande vecka. Flera gånger har de fått höra att det är så roligt att butiken har aldrig samma varor stående längre perioder, utan det byts ut och fylls på nytt.


Vad många kanske inte tänker på är att Kupan också har en viktig social bit i vårt samhälle, Det är en träffpunkt. En mötesplats. Fikat står alltid framdukat och vem som helst kan sätta sig ner en stund och njuta av det hembakta brödet. Om man har möjlighet så lägger man sedan en slant i bössan. Men det är inte det viktigaste.

-Träffpunkt Kupan är just en träffpunkt för alla som rör sig i området. Ett perfekt ställe att lära känna nya eller stöta på gamla bekanta, säger en av damerna i lokalen när jag är där den här dagen och träffar dem.


-Efter pandemin har vi sett en ökning! Både av besökare i butiken men även inlämnade ting.


-Under pandemin så har Kupan varit min överlevnad! Jag har kunnat gå hit och gjort nytta, säger en av kvinnorna när vi pratar om hur det har varit under de senaste åren. Något som har uppskattats väldigt är det stöd som Röda korset i Hede har fått av "tisdagsgruppen" som har hjälpt till att hålla öppet kvällstid under just tisdagskvällarna. I gruppen finns ett gäng yngre personer som vill hjälpa till på sitt vis. I den här vevan startades även ett facebookkonto upp och detta har blivit ett bra sätt att marknadsföra butiken.

-Det säger bara vips, så är dessa varor sålda, berättar Gunnel Kihlberg som är ordförande i Röda Korset Hede. Just angående marknadsföring så försöker gänget att synas; bland annat har de varit med på bland annat Hedemässa, stått utanför Ica, allhelgonamyset förra veckan och kruskalaset i somras som vi ser bild på här:

Varannan onsdag har man även hantverkskvällar, där man helt enkelt kan slinka in och prova på att handarbeta, få tips och råd. Träffarna är helt kostnadsfria och alla är välkomna att delta.


Blandningen på personerna som är med och hjälper till på Träffpunkt Kupan gör så att de kompletterar varandra bra. Någon har vana från att arbeta i butik, nån annan har arbetat med ekonomi, en annan ändå har arbetat med att ta hand om människor och så vidare. Men några män har de hittills inte lyckats få med i arbetslaget.

- Vi kan ju behöva hjälp att köra iväg saker som är trasigt på återvinningen, skruva upp en skruv eller kanske kika på nån mer teknisk sak, är kvinnorna runt bordet överens om. Vi är ett himla bra gäng som har det trevligt ihop!


Röda Korset ör världens största mänskliga skyddsnät som har 14 miljoner frivilliga som ställer upp världen över. I Sverige engagerar sig 26 000 personer inom Röda Korset. Vill man stötta Röda Korset finns även en fond där man kan sätta in ett bidrag.


Text och bilder: Hedeinfo

Comments


bottom of page