top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Trots pandemin - fler anställda i Härjedalen


Pressmeddelande från SCB

29 september 2021, 08:00


Coronapandemin har rört om på arbetsmarknaden i Sverige. I Härjedalens kommun hade något fler arbete under första halvåret 2021, jämfört med året före. Framför allt inom hotell och restaurang har antalet anställda ökat.


Under januari till juni i år hade 4 354 av invånarna i Härjedalens kommun en anställning. Det är 35 fler än motsvarande period 2020 (motsvarande 0,8 procent).

– Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.


Bland kommunerna i Jämtlands län sticker Bräcke ut med störst nedgång (−2,3 procent), medan Åre haft den största uppgången (+2,1 procent).



Olika utveckling i olika branscher

Det är framför allt inom hotell- och restaurangbranschen som antalet anställda har ökat i Härjedalen. Under januari till juni anställde branschen sammanlagt 243 personer. Det är 18 personer fler än året före (+8 procent).

– Här går kommunen en annan utvecklingen än riket som helhet. Hotell och restaurang är ett exempel på en av de branscher som sysselsätter färre i dag än för ett år sedan. I hela Sverige handlar det om ett tapp på närmare 25 100 personer, säger Fredrik W Andersson.

Däremot var det färre Härjedalsbor som hade arbete inom framför allt transport- och magasineringsbranschen under årets första sex månader (−3 procent).


Färre anställda i landet som helhet

Enligt AGI-uppgifterna föll antalet anställda med 1,5 procent i Sverige under 2020 jämfört med 2019. Det motsvarar 72 300 anställda.

– Men då ska vi komma ihåg att arbetsmarknaden började påverkas av pandemin först i mars 2020, och då svagt, säger Fredrik W Andersson.

Ändå syns stora skillnader i flera kommuner mellan de jämförda perioderna. I Lekeberg (+2,9 procent), Hofors (+2,2) och Burlöv (+2,1) ökade antalet anställda i relativa mått mest i landet. I Strömstad (-8,4), Eda (-4,7) och Jokkmokk (-4,2) minskade de mest.

– Relativt sett har mindre städer tappat mer än större städer och storstäder. De tre kommuner som haft den absolut största procentuella nedgången av anställda personer är gränskommuner mot Norge, säger Fredrik W Andersson.



Fakta: Om statistiken

Statistiken har tagits fram med hjälp av Skatteverkets månatliga arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI). AGI-uppgifterna visar alla löneutbetalningar som arbetsgivarna gör under en viss månad.

En AGI-uppgift anger ett jobb. Eftersom en individ kan ha flera jobb under en månad används här bara den AGI-uppgift där individen har den högsta ersättningen.

Statistiken redovisas utifrån var människor är folkbokförda, inte var de arbetar.

Antal anställda per jämfört halvår redovisas genom ett månadsgenomsnitt, alltså summan av alla anställda under januari–juni dividerat med sex. Det kan skapa marginella branschvikter om vissa arbetsställen byter bransch. I små kommuner och i synnerhet i små branscher kan det ha en märkbar effekt på redovisningen.


Kontakt för att veta mer om statistik

Fredrik W Andersson Telefon: 010-479 62 61 E-post: fredrik.andersson@scb.se

Johannes Cleris, pressansvarig, SCB Telefon: 0720-84 40 83 E-post: johannes.cleris@scb.se


Text & bilder: press@scb.se


Hedeinfo.se
 

info@hedeinfo.se

070-73 79 740

 

bankgiro: 5414-1650

swish: 1234 853 495

Besöksadress: 
Hedeinfo
finner du hos Hede Blomster & Butik
Storgatan 12,  846 31 Hede


vi finns på sociala medier
facebook & instagram

bottom of page