top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Uddevallagruppen - 7 frivilliga på Sonfjället

Skriven av Rosita Persson 3 augusti 2018

Bild 1: Ett trött men glatt gäng som är på väg hem. Från vänster: Mohammad Aden 34 år Trollhättan (Somalia), Mazen Albej 38 år Ljungskile, Jehad Mansour 33 år Uddevalla (Damaskus), Mike Harvey 43 år Hedekas i Bohuslän, Abdulrahman Wanli 38 årTrollhättan, Ahmad Alsalloum 32 år Munkedal (Syrien) och Jaodat Alsehnawi 60 år Trollhättan

Bild 2: Jehad Mansour och Ahmad Alsalloum som båda flytt kriget i Syrien här tillsammans med Lars-Gunnar Wagenius, arbetsledare från Länsstyrelsen Jämtland.

Bild 3: Mike Harvey och Jehad Mansour hjälps åt att släcka en glödande myrstack.

Jag träffade Michael Harvey som jobbar på Skogsstyrelsen i Skaraborg och Fyrbodals distrikt i Västra Götaland. Han är arbetsledare på Naturnära jobb, ett projekt där nyanlända får lite utbildning och arbetslivserfarenhet som skogsarbetare. De lär sig använda röj- och motorsåg och de röjer skog och sly runt viltstängslen intill motorvägar. Deras röjarlag utgår från Uddevalla. 


Då skogsbränderna kom på nyheterna ville de hjälpa till. Alla medarbetarna anmälde sig frivilliga att åka norrut på sin semester men Michael valde ut de sex bäst lämpade. De packade sin utrustning, lite konserver och tält och for upp till Härliga Härjedalen. De var 7 personer som kom upp från Uddevalla. De tog telefonkontakt med Länsstyrelsen Jämtland på väg upp och de samordnade väldigt effektivt. Då de anlände till Hede sent på söndagnatt var de redan inbokade på Sonfjällgårdens Wärdshus och tidigt på måndagmorgon började de ett 12- timmarspass. Vi delade upp oss så några av oss tog dagpasset andra de övriga kvällspasset.


Länstyrelsen Jämtland gav dem säkerhetsinstruktioner och arbetsledarna visade dem exakt hur släckningsarbetet utförs – Vi tittade, luktade och lyssnade efter krypande glöd i mossa och torv och där vi hittade glödbäddar släckte vi dem med vatten som vi bar med oss eller hämtade eller pumpade upp från närliggande vattendrag berättar Michael. 


Deras insats på Sonfjället var på 72 timmar och nu har dessa hjältar dragit iväg söderut igen. De hälsar att de har välkomnats här i Hede och åker hem nöjda med vad de uträttat. 

Commenti


bottom of page