top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

UF-företaget Viltband

UF-företaget Viltband startade 3 tjejer som går andra året på Torsta naturbruksgymnasium inom inriktningarna djur och lantbruk. Från vänster ser vi Anja Hördell, mitten Moa Eriksson och till vänster Kerstin Persson. Kerstin känner ni kanske igen, hon bor Nysäterns Fjällgård vid foten av Sonfjället, när hon inte är på Torsta och studerar. Hennes största intressen gårdsbruk, friluftsliv och jakt. Kerstins uppgift i UF- företaget är att vara administratör är för att hon har lätt för att kommunicera med andra och är en serviceinriktad tjej som är positivt utåtriktad.


Jag bad tjejerna att berätta lite om sitt UF-företag:

-Vi kommer att tillverka pärlarmband till försäljning. Syftet med försäljningen av dessa armband är att förmedla budskapet om hur våra svenska bönder, tillsammans med våra landskap och skogar är det viktigaste vi har. Vi vill att man trycker extra hårt på varför det för oss är otroligt viktigt att välja svenskt och närproducerat i alla lägen. Målet är att vi ska vid avveckling av vårat företag skänka en viss procent av vinsten till ändamål som står för de vi står för. Tillsammans bevarar vi Sverige - ett armband i taget!

-Vi driver under det här året fram till maj vårt UF - företag och ser fram emot detta väldigt mycket! I början hade vi en del motgångar då vi innan denna idé hade flera andra, men allt gick som sagt emot oss i början tyvärr. Det har alltså tagit flera månader för oss att komma igång på riktig, men nu börjar det äntligen känns som om allt faller på plats och det tycker vi är jätte kul! Vi skall sälja armband, med syftet att stötta jakten och det svenska lantbruket. När vi fick denna idé kändes det helt självklart för oss att göra detta!

Designen på våra armband utgörs av svarta pärlor, med två stycken "speciella" pärlor i mitten. Dessa speciella pärlor är gråa och blåa. Den gråa pärlan representerar jakten och dess framtid. För oss alla tre är jakten ett otroligt stort intresse och de är för oss därför självklart att få förmedla budskapet om varför jakten är så oerhört viktigt. Både i ett klimatperspektiv men också hur jakten kan få dig att känn att du lever ditt bästa liv. Jakt kan göra så mycket för kropp och själ och det tycker vi är viktigt att förmedla. Vi kommer vid avveckling av vårat företag skänka 5% av vinsten för armbanden vi sålt med den gråa pärlan till framtidsfonden, som arbetar aktivt för framtidens jägare.


Den blåa pärlan står för lantbruket och dess viktiga innebörd för hela vårat land. Jordbruket och våra svenska bönder är något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat, som vi värnar om och är stolta över. Vi ser hur allt fler bönder tvingas lägga ner, och mycket på grund av efterfrågan. Det är tyvärr väldigt många som väljer att köpa det utländska för det svenska. Här vill vi se en förändring. Vi vill med försäljningen av armbanden samtidigt förmedla budskapet om varför det är så oerhört viktigt att välja svenskt i affärerna! Detta handlar om mat, något som rör ALLA och är därför så himla viktigt!


Ung Företagsamhet eller UF-företag som man oftast brukar säga, ger gymnasieelever möjlighet att göra verklighet av en idé, att göra något som de verkligen vill och som de tror på. Eleverna lär sig om företagande, få ett kontaktnät och växa som människa. Ett UF-företag består vanligtvis av tre till fem medlemmar och drivs inom ett eller fler ämnen på alla gymnasieprogram. Under året som UF-företagare kan du delta i olika aktiviteter som regionala utbildningsdagar, tävlingar och mässor.


Om ni vill veta mer om deras företag eller få möjlighet att stödja deras UF-företag besöker ni deras facebooksida.


Text : Viltband samt Ung företagsamhet

Bilder: Robert Edfelt Henriksson, Torsta

Comments


bottom of page