top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vart tog du vägen Marie-Louise?


Jag, Marie-Louise "Milis" Johansson, gick ut nian 1984 och flyttade ner till Sveg och gick Samhällsvetenskaplig linje i tre år. Då bodde jag inneboende hos min syster. På somrarna då jobbade jag på Frösötornets kaffeservering i Östersund. Efter gymnasiet när mina kompisar drog till USA för att arbeta som au-pair sökte jag skola och familj i Paris istället och meningen var att jag skulle vara i Frankrike ett år. Men så blev det inte, istället började jag fritidspedagoglinjen i Gävle på hösten 1987 och till Frankrike som barnflicka kom jag aldrig.

Julen 89 gick jag ut fritidspedagoglinjen och fick arbete i Gävle direkt i januari efter att ha jobbat på statoilmacken i Vemdalen i tre veckor. I maj 90 träffade jag Micke som jag gifte mig med 1995 och är fortfarande gift med. Hösten 1992 började jag läsa grundskollärarlinjen i Gävle och gick ut den julen 94. Efter skolan fick jag jobb på en grundsärskola i Gävle. Där blev jag en termin innan jag hösten 94 fick fast jobb som lärare i Valbo utanför Gävle. Under min tid i Gävle så jobbade jag även som aerobicinstruktör i ett antal år tills vi flyttade norrut.


Vi började leta hus i Gävle, men som tur var, kan man väl säga, så hittade vi inget som passade oss i smaken. Ett par kompisar i Järvsö (Mickes hemby) tyckte att vi skulle börja tänka på att flytta uppöver istället. Sagt och gjort efter 9 år i Gävle, sökte jag jobb och fick anställning i Ljusdals kommun 1996 på hösten. Vi började med att flytta hem till svärmor, men sen till lägenhet i Järvsö. Hösten 1997 köpte vi Mickes hemgård i en by utanför Järvsö när svärmor tyckte det var dags att flytta in till Järvsö.


1997-1999 arbetade jag som lärare i åk 1-3. 1999 föddes Lina, vår dotter. 2000 kom Albin som trädd på ett snöre. Livet blev ganska fullt av liv och rörelse. 2002 började våra barn på dagis som vi var med och startade upp som föräldrakooperativ och jag började arbeta som lärare i åk 4-6 i Järvsö. 2005 började jag arbeta som kompanjonlärare med att punktskriftsanpassa undervisningen för en synskadad elev som började högstadiet. Under den tiden undervisade jag även i franska under en termin. Eleven följde jag senare till naturvetenskapliga programmet på gymnasiet första året och handledde mottagande lärare i att undervisa elev med grav synskada.


Efter året på gymnasiet började jag jobba på min gamla skola i Järvsö igen. Nu som speciallärare och lärare i svenska samt mentor för åk 6. Den klassen följde jag i fyra år. Nu hade jag även börjat läsa till specialpedagog. Under fyra år arbetade jag heltid, läste på halvfart på distans mot Stockholms universitet, skjutsade barn till träningar, satt med i styrelsen på barnens friskola. Sällan tråkigt med andra ord. 2011 blev jag färdig specialpedagog, men valde att fortsätta som speciallärare ett tag till. Idag arbetar jag som specialpedagog och sedan ett år tillbaka i Delsbo för att vidga mina vyer lite, efter att ha arbetat på samma skola i 16 år med avbrottet för gymnasiet ett år.


Året efter jag pluggat klart kom en älskad häst in i mitt liv. Han har jag fortfarande kvar och njuter av goa turer i skogen med honom. 2016 hoppade jag på lite plugg igen. Denna gång en handledarutbildning på halvfart i Stockholm under ett år. Sedan har jag faktiskt tagit det lugnt. Under barnens uppväxt och ungdomstid har den mesta tiden spenderats på många olika ishockey och fotbollsarenor, vilket varit en stor glädje att få vara med och dela. Barnen flyttade till Hudiksvall när de började gymnasiet


Idag har jag landat i att barnen är halvt utflugna och vi går in i en annan fas i livet. Nu är det jobb, familj, häst som fyller mitt liv i ett stilla lunk. Jag försöker vara ute så mycket som jag hinner med och gillar att åka längd vintertid. Nu på hösten är jag gärna ute i skogen och plockar kantareller. Rider så ofta jag hinner och har även i 50 års present inköpt en kajak som också kommer att nyttjas vid fina sommardagar framöver. Jag trivs mycket bra i Järvsö och älskar att ha närheten till Hede och fjällen och ändå ha nära till så mycket annat.

Comentarios


bottom of page