top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Varvade lärarjobbet med att rita åt Skanska

Skriven av Hedeinfo 26 februari 2019


För 2 år sen tog jag med mig nybakta mandelkubb, papper och penna och knackade på hos min gamla lärare och granne Ivan Lunnehed. Han är född i Lunnäset 1936 och var mittenbarnet bland 2 syrror. När han var 7 år började han skolan i Hede och blev inackorderad på Baggården hos Sigrid Halvarsson. / år gick Ivan i skolan och tjänade lite extra slantar genom att rita av folk. Vid 15-års ålder började han jobba i skogen som de flesta andra vid den tiden. Familjen hade även tagit över ett litet småbruk i Lunnäset efter farfar.

Det var i den åldern han såg Karin för första gången, då Kalle Jularbo spelade i Långå men då var han för blyg att bjuda upp den lite äldre Karin. 1956-57 låg Ivan i lumpen på I5. Karin såg han ibland på byn men det skulle dröja till dansen i Vemhån på Olsmäss 1958 innan det ska klick på riktigt. Ivan fick jobb åt SCG (Skånska cement gjuteriet, som senare bytte namn till Skanska) och jobbade med utsättning i Lossen mellan 1959-61. Då hade han även hunnit gifta sig och fått dottern Ingela.

Sen har det blivit en hel del kraftverk genom åren: Sollefteå kraftverk 1962-65, Mofors kraftverk 1965, Rätans kraftverk 1965-67, 1970-73 Långå kraftverk och1976-79 Halvfari.

1967 fick han chansen att åka till Zambia i Afrika. Den tog han men familjen stannade kvar här hemma då dottern skulle börja skolan. Ett år var han borta. 1968 blev det Stockholm och tunnlar till tunnelbanan som höll på att byggas ut i Karlbergstrand och Solna centrum. 1979 blev det Madagaskar i ett år. Från att börja mitt i skogen med varken vägar eller hus så ritade Ivan allt och på 6 månader stod en liten by där. Husen målades röda med vita knutar och inreddes med IKEAsaker från golv till tak. Stället fick namnet Swetop och där fanns allt från affär, klubbhus, vattenreningsverk och större matsal till arbetarna som skulle flytta dit och jobba på nästa kraftverk.

1980 jobbade Ivan som turistvärd på Hede Camping. Han gjorde välkomstskylten med de 3 björnarna som paddlade, badade och fiskade. Det blev tvärt många elever i skolan och Ivan blev tillfrågad att hoppa in som lärare. 1981-87 jobbade han som lärare i biologi, mattematik, fysik, kemi, jakt- och viltvård. På somrarna ritade han åt Skanska. 1986 köpte han ett skogsskifte i Lunnäset och sen dess har han hållit på med sin skog, ritat åt Skanska och anhörigvård till sin fru fram till hennes bortgång.

Comments


bottom of page