top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vi ställer om, inte in!


Hedebygdens församling har i vanliga fall en massa aktiviteter som vi i Sonfjällsbygden kan vara med på, för alla olika åldrar. Det är allt från aktiviteter för de allra minsta tillsammans med sina föräldrar till de äldre i vårt område. När coronapandemin bröt ut ställdes allt på sin spets i många verksamheter, så även för kyrkan.

-När vi insåg att de ordinarie aktiviteterna inte gick att genomföra som vanligt, satte vi oss ner och tänkte: hur gör vi nu? Vi kan inte ställa in allt, vi måste bara ställa om, berättar Marcus Reinholtz, som är vikarierande enhetschef när jag träffade honom tillsammans med Ninni Dahlin i veckan som gick. Han fortsätter:

-Medarbetarna har verkligen varit otroligt flexibla, tänkt utanför boxen och hjälper till där det behövs. De ska de ha en stor eloge för! säger Marcus.


Några exempel på hur man ställer om den ordinarie verksamheten är att Ninni just nu hjälper till att packa ihop och köra ut varor till dem som är i riskgruppen och som har tagit vara på chansen att få matvaror hemlevererat till dörren. Detta är ett samarbete som församlingen har med Ica Supermarket i Hede och Härjedalens kommun och som fungerar jättebra. Två hela arbetsdagar per vecka går just nu åt till detta arbete för Ninni.


Rune Westlund har kavlat upp ärmarna och hjälpt kyrkans vaktmästarna. Dessutom har han tillsammans med Erika Svedberg satt ihop en konsert som de ska börja att visa upp på äldreboende nu när det blir lite varmare. Det blir såklart en utomhuskonsert som kommer att visas i hela pastoratet.


Friluftsgudstjänsterna kommer att genomföras i sommar och det kan även tänkas att det även blir fler och kanske nya ställen att besöka. Sedan planeras sommarkollot för Hedebygdens unga att kunna genomföras i augusti, men på ett nytt sätt om det krävs. Vidare kommer det komma en nyhet: promenaddag. en dag i veckan. Mer information kommer närmare. Vissa saker har de fått skjuta fram som till exempel konfirmationen och konfirmationslägret som planeras äga rum i höst. Gymnasieprojektet som vi skrivit om tidigare på Hedeinfo, är väldigt saknat av ungdomarna som går i Östersund på gymnasiet, men som nu sköter sina studier på distans. Normalt träffas dom i Östersund men nu planeras det att ske en träff här på hemmaplan innan sommarlovet för dessa ungdomar. Dessutom kan medarbetarna och unga leader kan passa på att vidareutbilda sig, då många utbildningar sker numera på distans och är lättare att ta del av för oss som inte bor i storstadsregionerna.


Men en del verksamheter går fortfarande att genomföra, men kanske med en tvist. De ordinarie gudstjänsterna äger rum varje söndag i kyrkan. Gudstjänsterna är lite annorlunda, lite enklare, och det är nu ett ypperligt tillfälle för dem som inte är vana att gå i kyrkan att prova på. För de som inte vill eller kan delta på plats, finns de även via webbsända, länkade via Hedebygdens församlings hemsida.


Ninni berättar att flera av de ordinarie arbetsuppgifterna även har ökat. Ninni som är utbildad samtalsterapeut berättar att även behovet av att prata har ökat mycket under den perioden. Inte bara om coronarelaterade frågor utan i stort. Det kan ha att göra med att man blivit mer isolerade, just nu. oavsett om det är en präst eller någon annan som tar emot ditt samtal så har alla tystnadsplikt.


-Vi finns ALLTID här för ALLA, vi är bara ett samtal bort, avslutar Marcus.


Text & bild: HedeinfoSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page