top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vi tänder marschaller för Ewert Ljusberg på lördag


Hedesonen Ewert Ljusberg har avlidit den 1 oktober, 76 år gammal. Jag börjar med att skickar tankarna till de närmaste och beklagar sorgen och förlusten.


Ewert föddes här i Hede, Härjedalen och har alltid återvänt till hembyn under årens gång både privat men även som anlitad musiker.

Jag hade själv nöjet att få inviga "Sonfjället natur och kultur" i Hede tillsammans med Ewert Ljusberg sommaren 2019. En strålande varm sommardag med närmare 500 personer på plats. Ewert klev ut på trappen, nästan som på en liten scen och allt folk utanför tystnade. Med väl valda finurliga ord och med en enorm kniv skar Ewert av bandet vid invigningen. Att använda en sax som oftast görs vid bandklippningar kändes faktiskt helt fel i Ewerts närhet. Han var känd för sin humor, knivskarpa texter och förtrollande entréer och skapade en upplevelse som inte liknade något annat. Exakt så även denna gång. Det är jag otroligt tacksam över.

Ewert har alltid funnits med i mitt liv, som för många andra. Som liten tös satt vi och tittade på "har du hört den förrut" på TV. Att han var från Härjedalen, det var mamma tydlig med att förklara varenda gång.

Ewert utnämndes till Jämtlands president 1989, i vad som kallas "Republiken Jamtland" och varje år vid StorsjöYran, Östersund har sedan presidenten hållit en uppmärksammat tal till folket i republiken fram till 2019. Talet handlade oftast om medmänskligheten, rättvisan och framtidshoppet.

När jag blev lite äldre kom hans visor och musiken kom att spela stor roll i mitt liv och sedan när jag bodde utomlands, nynnade jag allt för ofta på "sô blank var alder Halvfarloken". Inte kunde jag ana då att jag några år senare skulle bo "bakå Långåberge". Kanske var den texten, som avgjorde var jag kände att mitt heme var just här.

Ja det är många fina foton, kollager, texter och minnen har spridits i tidningar, tv och sociala medier under senaste veckan, vilket visar på hur uppskattad Ewert var.

Mitt sätt för att hedra Ewert Ljusberg är att jag tänker att vi under lördagen 9 oktober tillsammans tänder marschaller längs Ljusbergsväg i Hede. För den som vill kan vi träffas vid kl 17 på turistbyråns parkering och gemensamt gå Ljusbergs väg. Eller så går man när man själv tycker att de passar.

Ta med en eller ett par marschaller var.

Jag hoppas att många av er har möjlighet att vara och ta en kvällspromenad. Vill någon så är det såklart varmt välkommet att sjunga eller spela en visa längs vägen om man så känner för det.


Jag hoppas vi ses där.

Tack Ewert.


Text & bilder: Olivia Hedeinfo

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page