top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vi väljer Sonfjällsbygden: Här trivs vi, här vill vi bo!


Vi väljer Sonfjällsbygden är en ny reportageserie där vi kommer att lyfta berättelser om dem som väljer sonfjällsbygden och varför! Först ut är Emma Backman:


"Jag är glad att jag omprövade mitt tonårsjags uppfattning om att bo i min hemby Hede. När det var dags att välja gymnasium efter grundskolan fanns bara ett alternativ för mig, jag skulle ta chansen att komma ifrån Hede ett tag. Valet föll på Östersund och jag gick mina 3 år på gymnasiet där. Livet har sedan dess tagit mig genom lite olika perioder som varvat jobb och resande. För att sedan ta mig till Umeå och universitetsstudier och därefter en mellanlandning i Sundsvall innan en stark hemlängtan väcktes inom mig. Valet var inte helt enkelt från början, och föregicks av en del grubblerier. Framförallt var det mina egna tankar som utgjorde ett hinder och gav upphov till funderingar. Gamla fördomar om livet i en liten by som Hede och mina egna föreställningar, som mycket baserades på vad jag tyckte och tänkte om Hede som tonåring. Även storstadsnormen som råder i samhället i stort idag, fick mig att tvivla på om Hede verkligen var en bra plats att bo på som vuxen, med egen familj? Men vi bestämde oss för att chansa, och när beslutet väl var fattat fanns inga tvivel kvar - klart vi skulle flytta hem till Hede! Sagt och gjort, sommaren 2015 landade vi i Hede, jag och maken och vår då 6 månader gamla son. Familjen har sedan dess utökats med ytterligare en pojke, vi har köpt hus och verkligen landat på vår plats på jorden.

Jag kanske är partisk som infödd Hedebo, men min kärlek till Hede har inte alltid varit självklar, som i tonåren när jag mest längtade bort. Men jag kan idag verkligen slå fast att det är en underbar plats att bo på! Det småskaliga, gemytliga, hemtrevliga. Livet här är enkelt. Tryggt, vänligt och lugnt. Gällande materiella saker finns ju faktiskt det mesta en kan tänkas behöva ”inom 50-skyltarna”. Likaså service som sjukvård, tandvård, barnomsorg, skola, omsorg för våra äldre. Engagerade företagare som får saker och ting att hända. Aktiva föreningar som driver på utvecklingen i vår by, och ser till att det finns ett stort utbud av aktiviteter i vårt område. Och vad gäller de icke-materiella, det verkligen värdefulla, ja där finns våra enastående omgivningar nära kring oss precis överallt. Fjäll, skog, vattendrag, nationalparker. Att ha det så nära inpå, som en så självklar del av ens liv, det är verkligen rikedom. För egen del är det också en oerhörd rikedom att ha våra familjer samlade här i Hede. Att våra barn får växa upp med familjemedlemmar i flera generationer i sin absoluta närhet tycker jag är otroligt fint och viktigt. Det är också väldigt lyxigt att kunna få hjälp och avlastning i vardagen.

Här trivs vi, här vill vi bo. Här ska våra barn få växa upp. Här i Hede - Sonfjällsbygden."


Text: Emma Backman

Bild: Emma Backman

Comments


bottom of page