top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vissa lär sig för f@n aldrig, oavsett hur gamla de blir!

Jag kan inte längre sitta still på rumpan och se, läsa, höra och tiga om de otroliga händelser som med jämna mellanrum dyker upp i media om något som våra föregångare byggt med ”blood, sweat and tears”: Välfärden och den fantastiska sjuk- och äldrevården på hemmet, via hemtjänsten och den fina service från Rehab med fantastiska hjälpmedel som Härjedalens kommun tillhandahåller, även för mig. Med allt tjafs om kosing har man tyvärr helt glömt den viktigaste aspekten i hela denna illa smakande soppan som kokats ihop av kommunens politiker och så kallade ”chefer”, nämligen PERSONALEN och dess TRIVSEL, som häpnadsväckande nog hamnat mitt i korselden!


En av ”50/50-råden” tog upp olika saker i tH men även han glömde, eller känner inte ens till, att personalens trivsel är utslagsgivande för ett effektivt arbete. Trivsel kan övervinna schemaläggning, om detta görs lyhört och i samråd med personalen. Trivsel kan också övervinna låg eller ingen löneförhöjning, som stora studier klart visar. Trivsel kan övervinna det mesta som är negativt på en arbetsplats. Bland det värsta som finns i livet är när man varje dag tvingas gå till ett jobb som man inte trivs med!


Boven i dramat är till 95% okunskap i ledarskap, någon besserwisser bakom ett skrivbord någonstans och politiker som fumlar och inte vet vad f@n de håller på med. En sann ledare är varken arrogant eller maktfullkomlig, utan ödmjuk, bestämd men vänlig, respektfull, lyhörd och tacksam för personalens arbete. Den måste känna sig uppskattad och respekterad. PUNKT-SLUT! En klapp på axeln för ett väl utfört jobb gör inte ont och är en bra början. Det finns mycket en ledare kan göra genom att visa omtanke, medmänsklighet, känsla och tacksamhet. En bra ledare påverkar personalens trivsel positivt!Framgångsrika vinstgivande företag, organisationer och kommuner har alltid ledare som uppskattar och uppvaktar personalen, som visar genuint intresse för deras välbefinnande. Det gäller alla chefer, från ”Big Shit” till ”små” chefer på golvet. Gör man det då står framgången redan bakom dörren. Man behöver bara öppna den!


Summa summarum: hela detta elände handlar om beklämmande missmanagement, brist på framåtseende och planering samt missbruk och inkompetent hantering av pengar, som pågått under allt för många år. Detta är uteslutande politikerna ansvarig för. Mata inte personalen med den av er hopkokta soppan, den smakar PYTON!


Företagare, kommunalråden och allehanda chefer bör periodiskt stanna upp och tänka på att de utan bra personal inte skulle ha varken verksamhet eller vinst, inte ens ett jobb! Mottot för FRAMGÅNG är ”gör en god gärning varje dag”, riktat mot personalens trivsel. Om allt ni kan är att sälja ut äldreboenden och våra övriga tillgångar till skampriser, då är det dags att se om sig efter annan sysselsättning!


Men ALL HEDER till alla er som idogt arbetar inom både sjuk- och äldrevården, dag in dag ut! Det borde finnas ett NOBELPRIS för alla som jobbar där, SAMARITERPRISET!


Text och foto: Horst Kuehne (Bild nr 1 Malin Andersson och Anna Maria Sjöström)

Comentarios


bottom of page