top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Äggets betydelse i påsktider



Påsk+ägg=sant? Ja varför är det egentligen så att vi konsumerar så mycket ägg just runt påsken?


Påsken är den högtid då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då vi äter totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.


Det finns en tradition över hela världen att äta ägg vid påsk. Ägget har en central roll på påskbordet för flera olika länder, inte bara i Sverige. Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och växtkraft, vilket ska höra ihop med Jesu uppståndelse på själva påskdagen. Vår sed att äta ägg till påsk härstammar från tiden då Sverige var katolskt. Då fastade man 40 dagar före påsk och fick inte äta kött och ägg. När fastan var över och påsken skulle firas var det god tillgång på näringsrika ägg.


Man kan då ana varför ägget, fjädrar, hönor, tuppar och kycklingar har en sådan central roll även när det gäller pyssel, dekorationer och även barnens påskägg.


Text: Hedeinfo

Bild: Hedeinfo/Wix





bottom of page