top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Byvandring

Skriven av Rosita Persson 1 augusti 2016Ett nytt roligt inslag på byfesten i år var byvandringen. Hede hembygdsgård hade ordnat med 2 stycken. En på söndagen den 24 juli och en på onsdagen den 27 juli som jag anmälde mig på. Barbro Nässelqvist var en jätte bra guide som berättade om gamla gårdar, företag och hus. Det finns 7 gårdar kvar i Hede som byggdes på 1500-talet. 

Gunnar Eriksson var med och hade tavlor, bilder och inventarielistor i sin bil. De visades upp så vi skulle ana oss till hur det såg ut förr i Hede. På Buskan - en av Hedes äldsta gårdar fick Barbro riktig expertishjälp av Torsten Larsson him self. Han berättade om Buskgårdens gästgiveri som fanns mellan åren 1896-1923 och visade en servis från Gustavsberg "Peking" som användes och som fortfarande finns kvar i familjens ägo. Torsten visade även upp sina jättevalmor som planterades där för nästan 130 år sedan. 

På gården finns även ett hus som en gång var en smedja och där man ännu kan se märken på gamla stämplar som tillverkades i smedjan. En helt underbar tur som tog ca 2 timmar och efteråt fick man lite fika på hembygdsgården och ett häfte om allt som Barbro berättat. Har ni tur kanske Barbro ordnar en guidning till i slutet av augusti.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page