top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Byvandring NorrHede


Skriven av Rosita Persson 2 augusti 2018


Tre byvandringar har det varit på denna byfestvecka och i år följde jag med till norra Hede. Vi var 17 intresserade som lyssnade när Barbro Nässelvist berättade och Gunnar Eriksson visade gamla fotografier på hur det såg ut en gång. Först for vi upp till östbacken där det finns en minnessten från de tidigare brukarna.

Tommy och Anita Eklund bor i Hedes gamla tågstation som nästan bara bytt färg på utsidan. Vi fick in och kika i godsmagasinet där skyltarna satt kvar sen de olika paketen sorterades. Bertil Olsson berättade att Ivar Holm fick riva sitt fjös (ladugård) 2 gånger under sin levnad. Inte så roligt kanske ....  Men på en täckt så gjorde han en camping som var väldigt populär på 60- 70-talet. Daniel Larsson håller upp den gamla skylten som fortfarande finns kvar men är nästan oläsbar. Tommy hade kvar en bild på hur den har sett ut.

Vi fick höra om affärer efter storvägen och om Wemerskolan. I Färjesundet har det varit både läkarmottagning och apotek. Där bor nu Lillemor och Per-Olov Sundt. Sonfjällsgården har varit sjukstuga och sen blev det barnskydd där barnen till de Tbc-sjuka föräldrar som blev intagna på Sanatoriet (Wemerskolan) bodde. Vi avslutade där med fika. Har du på nått vis missat dessa vandringar får du ta nya tag nästa år. De är väldigt intressant!

Comments


bottom of page