top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Chokladbollens dag!


Chokladbollens dag firas varje år den 11 maj och är ett trevligt inslag i den svenska kalendern, likt kanelbullens dag. Chokladbollar är dock enklare att baka, man behöver bara ha några få ingredienser som man rör ihop i en skål. De ska alltså inte smälta smör eller ha dem i ugnen, vilket passar för många barn att börja med att baka. Chokladbollssmeten rullas och formas till bollar. Därefter rullas de sedan i till exempel pärlsocker, kokos eller strössel.

De första receptet som publicerades i skrift är i en tidning från 15 april 1956, innan dess gjorde man dem genom att koka, rulla och sedan torka dem innan man förtärde dem.


På Lilla Caféet i Hede har man idag ett par tre olika sorter till försäljning; vanliga chokladbollar, dadelchokladbollar och sockerfria chokladbollar.


Har man istället lust att baka idag, så skickar jag med två olika recept:

Klassiska chokladbollar: 100 g smör 1½ dl strösocker ½ dl kakao 1 tsk vaniljsocker 5 dl snabbhavregryn 2 msk vatten 1 dl strössel Gör så här: Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, havregryn och vatten. Forma runda bollar i den storlek ni tycker passar och rulla dem sedan i kokos, strössel eller pärlsocker. Förvaras i kylskåp, gärna i en form med lock.


Raw-foodbollar:

12 st färska dadlar

2 dl blandade nötter och/eller mandel

1 msk kokosfett

2 msk kakao

1 msk stark kaffe

kokosflingor

Gör så här:

Mixa nötterna till ett fint mjöl. Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet.

Mixa tills att har gått ihop. Ta upp och forma 12 st. bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen, gärna i en burk med lock fram till servering


Text: Hedeinfo

Bild: Lilla Caféet Hede

Comments


bottom of page