top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Corona - en pandemi


Det går väl ingen obemärkt förbi läget som råder i Sverige , eller världen just nu. Härjedalens Kommun arbetar just nu i stabsläge och planerar för att hantera verksamheterna vid ett eventuellt större utbrott av sjukdomen. Att gå in i ett stadsläge i Härjedalen innebär att förvaltningschefer och andra ansvariga dagligen har möten för att gå igenom och bestämma om eventuella vidare åtgärder i det läget som råder. Olika chefer arbetar just nu också med att se över hur kommunen ska agera om många blir sjuka och måste stanna hemma samtidigt och hur våra samhällsviktiga funktioner, som skola, vård och omsorg även då ska fungera,


Här i Härjedalen kan vi hitta bra information om läget lokalt på Härjedalens Kommuns webbplats med löpande information. Mer information om viruset Covid-19 och sjukdomen Corona kan ni hitta via sjukvårdsupplysningens webbsida 1177. Har du allmänna frågor besvaras dessa på telefonnummer 11313. På folkhälsomyndighetens sida på nätet hittar du också information om det här ämnet. Klicka på den blå, understrukna texten så kommer du direkt till respektive sida.


Corona/Covid-19 klassas som en pandemi, det betyder att viruset ha kommit igång en kontinuerlig spridning över flera eller egentligen alla kontinenter. För att en sjukdom ska kunna spridas så mycket behöver det dessutom vara en helt ny typ av smitta. Pandemi drabbade Sverige senast för över 10 år sedan när svininfluensan spreds.


Många företag väljer nu att vidta en åtgärd och för att hjälpa till att minska spridningen av detta virus. Det kan gälla öppettider eller service som detta företag normalt sysslar mer. (Se ett exempel nedan) Fler evenemang, konserter och tävlingar ställs in i av både företag och föreningar i vårt område. Ett tips är att söka information innan ni beger er iväg.


Känner ni minsta symptom av hosta, andningssvårigheter eller feber ska ni ringa sjukvårdsupplysningen på 1177, för vägledning. Det kan vara långa telefonköer och svårt att komma fram på detta nummer, och det beror på hög belastning.


Text Hedeinfo

Bild: lånad från WiX, Thunells busstrafik, Region Jämtland Härjedalen och Fjällhälsan.

Comentários


bottom of page