top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Den cyklande frissan!

Skriven av Horst Kuehne 31 maj 2018


Allt medan byggande av Hedes Naturrum är i full gång och flitiga händer av kunniga hantverkare håller på att skapa en ny turistattraktion i lilla och rogivande Hede, så händer det saker också ”vid sidan om”. Alla har vi väl hört uttrycket ”den trallande jäntan” men nu finns det ytterligare ett nytt uttryck”, nämligen den ”cyklande frissan”! Kanske hamnar uttrycket t.o.m. i ”svenska ordspråk”?


Men vad i fridens namn kan nu detta vara? Jo, ett nytt och hittills okänt ”yrke” föddes ”Uppiåsen”, ett nytt sätt att tjäna sitt levebröd på. ”På landet” har man ju ofta fler än två ben att stå på för att försörja sig och vissa är i detta avseende regelrätta ”tusenkonstnärer”. Sådan är också damen detta reportage handlar om.


Frisörer vet väl alla vad det är, dessa finns ju tack-och-lov överallt i detta land, så som ute i den stora världen, som dag efter dag gör gamla gubbar yngre och unga män kaxigare, som får äldre damer att känna sig unga, pigga och förföriska igen, som gör att unga damer känner sig ännu sötare och vackrare efter ett besök hos ”frissan”. Och vad skulle alla dessa kärlekspar göra som ska gifta sig, om inte FRISÖRER fanns för att förvandla var och en av de redan vackra brudarna till rena modeller och prinsessor? Det vore ju en katastrof! Vad skulle denna värld göra utan frisörer? Dessa konstnärer i ”pälsförädling” förvandlar människor liksom med en trollstav till rena skönheter. Man kan ju undra hur man på stenåldern klarade sig utan frisörer???


Finns det överhuvudtaget något mer avkopplande än ett besök hos frissan? DET FINNS! Nämligen att frissan kommer hem till dig och snitsar till dig på verandan, balkongen eller i trädgården i fullt solsken! På sekunden sover du och frisören måste väcka dig! Bästa sömnmedlet som finns, som dessutom är gratis och för vilket det inte krävs varken ett läkarbesök eller något recept!


Detta ”nya yrke” skapades delvis p.g.a. min sjukdom som för varje dag gör det allt svårare för mig att förflytta mig. Men även gamla gubbstruttar som jag behöver en trimning med jämna mellanrum. Jag har under några år besökt Yhlva Dahl som såg till att jag kunde röra mig i samhället utan att se ut som en vilde och därför bli haffad av våra trevliga och hjälpsamma poliser i sina snygga uniformer, som bl.a. har till uppgift att skydda oss människor från varandra. Men då jag blivit så ofärdig och p.g.a. medicinintag inte längre så gärna kör bil, så frågade mig Yhlva en dag om det kanske vore lättare för mig om hon kommer upp till huset för att klippa mig. Det tyckte jag var en kanonidé och sagt och gjort, så blev det. För några dagar sedan kom hon upp till huset igen. Jag låg på soffan för att vila mina vackra blå ögon när Saga plötsligt ropade på mig ”nu må du kliva upp lilla gubbe, Yhlva är här”, som plötsligt stod i hallen med sin lilla ryggsäck, i ”sommardräkt” och brun som en ni vet vad, just hemkommen från en semestervecka på Kreta. Inte att undra att jag inte hörde någon bil, hon smög sig på oss som hemliga polisen genom att åka upp till oss på CYKEL!


När Yhlva hade tagit fram sina verktyg kom jag på att vi kanske skulle putsa och föryngra mig på balkongen p.g.a. bättre ljusförhållanden och för att solen lyste så fin och varm. Yhlva var inte sen att haka på och tog med sig en stol ut till balkongen. Hon började i vanlig ordning att beröva mig min kalufs, som såg ut som en skurborste i tvättstugan. Denna kalufs som hon klippte bort skulle duga fint som miljövänlig och garanterad asbestfri värmeisolering till fågelbon menade hon. Och bäst av allt, därmed slipper man ju också att städa golvet efter klippningen. 

Under klippningen kom plötsligt idén att man kanske skulle låta det bli känt att hon gärna åker till behövandes bostad. Det finns mängder med ”måltavlor” som har bråttom och som p.g.a. detta inte kan eller vill vänta på att få en tid, eller helt enkelt inte har lust att åka och sitta instängd i en frisörsalong, medan solen skiner utanför. Istället kan man sitta i trädgården eller på verandan för att koppla av en stund i solen medan man blir snaggad. Därefter kan man fritt röra sig i samhället igen, utan risk att bli förväxlad med en lufsig björns ”vilda utseende” eller att bli misstänkt för att vara en bov och bli arresterad.


Tänk vilka möjligheter som finns med en ambulerande frisör, som kan utökas att omfatta även turister i semesterstugan! Kanske Hedes nya ”turistaktivitet”? Med lite fantasi kan detta byggas upp hur mycket som helst!


Så gör ett försök du också, du kommer att bli helt överraskad av hur fint, bekvämt och avkopplande det känns, den tid du spar och hur lätt det är. Allt du behöver göra är att ringa ”den cyklande frissan” Yhlva, telefon 0725 444 333. TRY IT – YOU´LL LIKE IT!


Och glöm för all del inte att tuta när du möter Yhlva på sin fina ”tjänstecykel”!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page