top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Elsa-Stina om "naturvetenskap - biomedicin"


Elsa-Stina Hedström går andra året på naturvetenskap med inriktning mot biomedicin i Härnösand. Hon berättar att hon tyckte att valet av gymnasium var svårt eftersom hon inte hade någon riktig koll på vad hon ville, men hade ändå sorterat ut ett fåtal alternativ att välja mellan. Runt julen i nian dök ett reklamblad ner i brevlådan från Härnösands gymnasium och deras spetslinjer, vilket gjorde att valet klarnade för henne. Att välja naturvetenskaplig linje med ett spetsval mot biomedicin som lät intressantare än "vanliga natur".


Natur ger en mycket bred utbildning med behörighet för i princip alla högskolelinjer. Hennes bästa ämnen i grundskolan var de naturrelaterade, som kemi, fysik, biologi, matte. Elsa-Stinas val stod mellan att gå natur eller estet bild och form, då hennes stora intressen på fritiden är att skapa praktiskt genom att bland annat måla och sy. Hon kände att natur var bättre för hennes framtid, och att måla och sy kan Elsa-Stina fortsätta hålla på med utanför skolan även om hon ibland kan undra om valet blev rätt.


Elsa-Stina bor i egen lägenhet, 15 min från skolan. Skolan har lägenheter som de hyr ut, men då delar oftast flera på en lägenhet. Elsa-Stina hade inte någon lust att dela lägenhet och kände att hon har ett stort behov av att kunna gå undan och få vara för sig själv, varför detta inte var något alternativ. Familjen hittade då en egen lägenhet, där hon får rå om sig själv: handla, laga mat, tvätta och städa.


Första dagen på nya skolan var väldigt pirrigt och hon kände sig nästan skräckslagen. De flesta i hennes nya klass kände varandra sedan tidigare, då Härnösand är ganska litet. Detta gjorde så kände sig Elsa-Stina rätt ensam. -Jag hade turen att träffa den enda andra externa eleven (hitflyttad) i min klass redan första dagen. Vi hamnade runt samma bord vid lunchen och sedan dess har vi varit bästa vänner. Hon heter Tilde och henne är jag allra tajtast med i min vänkrets.


Första tiden i Härnösand var Elsa-Stina rädd för diverse saker. Allt från att något skulle hända till att man ska försova sig, men nu efter drygt ett år har hon vant sig. Hon tyckte det var hemskt att åka tillbaka på söndagarna första halvåret/året.


Kollektivtrafiken rätt över landet fungerar otroligt dåligt! konstaterar Elsa-Stina. Från Härnösand till Sundsvall åker man tåg eller buss och efter byte kommer man antingen till Ånge eller Östersund, där behöver hon bli hämtad. Tar 6 timmar att åka hem på det sättet.

-Nu har jag dock turen att få åka med ett underbart par härifrån Härnösand, som har sportstuga på Storhogna. De ringer till mig när de ska åka till stugan, och erbjuder mig att åka med. Det var deras dotter Sofie som bor i Hede som hörde att jag skulle gå gymnasiet i Härnösand, och erbjöd mig denna lösning. Otroligt tack till dom, som nu gjort det möjligt att jag kommer hem så smidigt och pass ofta som jag gör, varannan eller var tredje helg, berättar Elsa-Stina.


Elsa-Stinas tips till dem som ska välja gymnasieprogram är att du ska välja det Du vill gå, men tänk samtidigt på framtiden! Vad vill du komma in på för högskola? Vissa saker kan man göra på fritiden, om man går en linje som gynnar högskoletiden istället. Allt är inte fantastiskt med att flytta hemifrån, som man lätt kan tro i högstadiet. Hede må vara litet och drömmarna till större städer är lockande, med nya kompisar och mer att göra. Men trots allt blir man ändå väldigt ensam, och man hittar inte på lika mycket saker som man kanske hade trott. Det blir att man längtar hem till lilla Hede i alla fall!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page