top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Fiskeparadiset i Halvfari

Skriven av Horst Kuehne 10 juni 2017

(Skrivet av Horst 2010 men lika aktuellt idag)

Man blir aldrig förvånad när man hör, ser och läser om folk som reser världen runt och betalar stora pengar för att fiska, medan vi Hedebor (lyckostar) har ett fiskeparadis direkt bakom knuten. Jag minns så väl när jag kom till Hede i 1978 och såg ”dammen” för första gången. Allt jag hörde om detta vatten var ”det finns ju ingen fisk där”. Enfaldigt nog trodde jag på det utan att prova. Så gick det några år och en vacker dag tog jag ekoloden med mig och provade och se, det FANNS faktiskt fisk, HUNDRATALS såg jag på ekoloden, på en enda dag! Men det mesta jag fick var gäddor och ibland någon abborre. Det finns också harr och stora sik. Det var dock en sällsynthet att få någon öring ibland. Det låg inte på vattnets kvalitet, vattnet i Ljusnan är så rent som det kan bli, som periodiska vattenprover visar. 

Boven i dramat var gäddorna, som käkade upp öringarna fortare än de kunde föröka sig. Något år senare började jag specialisera mig som ”Crocodile Dundee” på sötvattenskrokodilerna och har hittills tagit upp nästan 1300 gäddor i Halvfari, över 2,5 TON. Resultatet lät inte vänta på sig, nu plötsligt får man även fina öringar. Att ta bort gäddorna visade sig vara fiskevård i allra högsta grad. Nu kan öringarna växa till sig, innan de blir uppätna av krokodilerna. Så säg bara inte ”det finns ingen fisk i Halvfari”, jag vet bättre! Det är ett ypperligt vatten som fiskare från kontinenten skulle slicka fingrarna för att få fiska i, om de bara visste! 

Fiskeavdelningen i Hede samfällighet har t.o.m. skaffat båtar som man kan hyra och ett fiskekort kostar fickpengar. Det finns dock en hel del marknadsföring att göra, men om vi hjälps åt, så drar vi folk till bygden. Det gynnar alla, inte minst företagen i bygden. Folk talar om Lossen, Lofssjön och allt vad dessa vatten i kommunen heter, men för mig och min fru Saga är det HALVFARI och LJUSNAN som gäller! Den 7 juli 2010 tog jag på några få timmar upp 5 stora gäddor, 2 abborrar och 2 jättefina öringar = över 30 kilo fisk!  Välkommen där ute och god fisketur i Halvfari och Ljusnan!

Comments


bottom of page