Midsommarafton är här! I år lyckades jag faktiskt på morgonpromenaden med hundarna att hitta 7 olika sorters blommor, som ni ser på bilden. De hör inte till vanligheten i Härjedalen må jag säga.
En riktigt svensk midsommarafton är det många som reser hit för att få uppleva från andra ställen i världen.
Men vad är midsommar för Dig egentligen?
Jag tror att vi alla har ett rätt så olika sätt att fira årets näst största högtid, efter julen.
Själv tycker jag att midsommar är fantastisk. Jag tänker då på långa ljusa nätter, ljumma kvällar som gör att vintern känns avlägsen. Knott och mygg, ja sånt hör väl också till oavsett om vi vill eller inte. Jag vet med mig själv att jag smånynnar på visan vid midsommartid ( du vet den där "Du lindar av olvon en midsommarkrans. Och hänger den om ditt hår...) till ungarnas plåga, under större delen av helgen.
Ett viktigt inslag är också maten som man äter tillsammans med familjen och vänner frampå på kvällskvisten. Ett knytkalas kanske, som blir en fantastisk buffé av mest sill, lax och räkor.
Ett halvt måste är björkar vid husets trapp, kanske nån kvist vid middagsbordet utomhus, ett tappert försök att göra en midsommarkrans som sedan ser vissen och tråkig ut efter en kvart. Och har man riktig tur kanske det blir att man har en liten midsommarstång. Dansa runt, det däremot överlämnar jag med varm hand till andra.
Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge ansluter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna. Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni. Så i år infaller midsommarafton ganska sent.
Jag passar på att önska alla er en riktig trevlig midsommar!!